Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa Sjötorp allt närmare flytt

Villa Sjötorp ska bevaras på plats, tycker de flesta som yttrat sig.

Trots det väljer Gävle kommun att gå på alternativet att flytta 1800-talsbygget.

Annons

En arbetsgrupp får uppdraget att förhandla med intresserade.

Varken att riva eller bevara Villa Sjötorp på plats anses vara möjligt. Så sammanfattar Gävle kommuns tjänsteman det samråd som har varit kring den speciella 1800-talsbyggnad som anses hindra utvecklingen av Gävle hamn.

Därför beslutade Gävles Mark-, miljö och plandelegation i veckan att gå vidare med alternativet att flytta byggnaden.

– Vi har kommit fram till att en flytt är det bästa alternativet, säger kommunalrådet Per Johansson, som motiverar det med hamnens utveckling och det planerade järnvägsbygget gör att två riksintressen kolliderar.

Var den gamla grosshandlarvillan på Norrlandet ska placeras tar delegationen inte ställning till. Det finns i nuläget tre alternativ, som alla accepteras av länsstyrelsen; östra Engeltofta, höjden vid Engesberg eller en udde strax intill, Kranförarnas hus vid Djuphamn.

Arbetarbladet har tidigare berättat att ägarna bakom Engeltofta har visat intresse för Villa Sjötorp. Dessutom har Gävlebon Lars Andersson i fastighetsbolaget Lupinen AB anmält sitt intresse att ta hand om byggnaden.

Mark- miljö och plandelegationen, som bereder ärenden åt kommunstyrelsen, har nu lagt över uppdraget på en arbetsgrupp att förhandla med intresserade. Representanter från Gavlefastigheter, tekniska kontoret och bygg- och miljö ska ingå i gruppen, eventuellt även politiker enligt Per Johansson.

Både priset och användningen är viktiga faktorer i förhandlingarna.

– I Engesberg och Djuphamn ser vi nog privata bostäder som mest troliga medan det mest sannolika med Engeltofta är att det skulle kunna bli mer publikt, för hamnservice och konferenser, säger han.

Per Johansson vill inte ange någon ungefärlig prissumma. Enligt tidigare beräkningar har flytt och renovering har tidigare beräknats till cirka 12 miljoner kronor, varav flytten har uppskattats till 3 miljoner.

Bland synpunkterna i samrådet förordar tre yttranden en rivning, fem en flytt och tolv yttranden att Villa Sjötorp bevaras på befintlig plats.

Annons