Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ville inte åka ut till akut sjuk

Två ambulansanställda ska ha nekat att åka ut till en svårt sjuk patient.

Skälet var att deras arbetspass strax var slut.

Nu varnas de för att ha försenat vården.

Det var i december förra året som SOS Alarm fick in ett larm om en patient som befann sig i ett akut livshotande tillstånd.

Den ambulans som var närmast larmades ut – men trots att transporten hade högsta prioritet ska ambulanspersonalen inte ha velat åka.

Arbetsdagen var nästan slut och de två ambulanssjuksköterskorna som hade lämnat akuten i Gävle var på väg tillbaka till stationen i Sandviken för att avsluta sitt pass.

SOS Alarm fick i stället larma ut en annan ambulans som befann sig längre bort och det gjorde att hjälpen till patienten försenades med drygt sex minuter.
– Det har äventyrat patientsäkerheten. Vi har orsakat patienten onödigt lidande och det ska vi inte göra, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg.

Det har sagts att larmet från SOS Alarm kom först efter att arbetstiden var slut – stämmer det?
– Det är ovidkommande. Så länge man inte kommit tillbaka till stationen är man i tjänst och är man närmaste bil ska man åka på ett prio 1-larm, säger Jörgen Tranevik.

I det här fallet bedömer läkare att patienten inte kommit till skada av förseningen. Men det hade kunnat gå illa.

Landstinget ser därför allvarligt på det som hänt och har nu gett de båda anställda skriftliga varningar.
Om det upprepas kan de få sparken.

Sjuksköterskornas fackförbund, Vårdförbundet, har motsatt sig varningarna, men vill inte säga något mer.
– Vi kommenterar inte enskilda ärenden, säger vice ordförande Gunilla Melin.

Det är inte heller första gången liknande saker hänt. Så sent som för ett år sedan varnades en annan ambulanssjuksköterska på samma station sedan hon försenat hjälpen till ett svårt sjukt barn.
Hon skulle strax sluta för dagen och i stället för att åka ut på det akuta larmet väntade hon in avlösning.

Hur kan samma sak hända två gånger på samma station?
– Ja, det frågar vi oss också. Vi gör nu ett extraarbete här för att öka kunskapen och för att förtydliga rutinerna, säger Jörgen Tranevik.

Är reglerna oklara?
– Vår bedömning är att rutinerna är tydliga. Så länge man är i bilen är man i tjänst, det är först när man kommer in till stationen som passet är avslutat.