Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilnius redo bli kulturhuvudstad

Nu har planerna för Vilnius tid som Europas kulturhuvudstad fått fast form. Litauerna kallar sitt år i det kulturella rampljuset för ”Culture live 2009”, med ambitionen att göra turister och medborgare till delaktiga kulturskapare, inte betraktare. I samarbete med internationella och litauiska modeskapare ska en catwalk som utmålas som Europas längsta byggas, Londons symfoniorkester kommer på besök, det blir en gatumusikfestival i Woodstocks anda och Tjajkovskijs ”Nötknäpparen” sätts upp med hjälp av 150 stuntmän, balettdansare och andra artister.

Sverige, med historiska fotavtryck i Litauen, kommer också att märkas. Bland annat kommer ett svenskt midsommarfirande att anordnas. Frågan är dock om Vilnius tid som kulturhuvudstad kommer att sticka ut på samma sätt som stadens beslut att 1995 ersätta en skulptur av Lenin med en ny föreställande musikkameleonten Frank Zappa.

(TT Spektra)