Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinddraget är en hobby

/

Att göra Andersbergs höghusområde trivsamt att bo och vara ledig i ger Christian Uppgren och sambon Malin Färlin en meningsfull fritid.

Christian är ordförande i en av Hyresgästföreningens fem lokala föreningar i stadsdelen, Rymdskeppet.

Annons

– Det bara blev att jag engagerade mig eftersom Christian är aktiv, säger Malin, som tycker att arbetet är så roligt att hon själv haft barngrupper i området.

Men nu när de själva ska ha barn kommer Christian, som läser ekonomi på Högskolan i Gävle, att lämna ordförandeklubban vidare.

– Får jag tid över kommer jag att hjälpa till i föreningen.

Papillionen Bella och Malin tar emot, och Christian visar vägen till matplatsen mellan köket och vardagsrummet, där balkongdörren står på glänt. Höghusens orangeröda färg har mättats av regnet, och jag passar på att fråga varför husen, som bara har fyra våningar, kallas höghus.

– De är de högsta husen i Andersberg, alla andra är lägre, säger Christian.

Höghusen i området kring Vinddraget är Rymdskeppets ansvarsområde. Här bor drygt 1 000 vuxna och barn; många är nysvenskar med egna föreningar och föreningslokaler.

Nära till stad och skog

Christian är Gävlekille och har bott lite här och var i stan, och Malin kommer från Hälsingland.

– Jag har bott i Andersberg i fem år och trivs jättebra här, berättar Christian. Det är nära till stan och högskolan härifrån, i centrum finns det mesta, och det tar bara några minuter till Maxi Ica. Så är skogen så nära. Man behöver bara gå tio minuter så är civilisationen som borta. Andersberg är perfekt om man har hund.

Så här i elfte timmen svarar Christian ”fler aktiva som vill hjälpa till” på frågan om vad som fattas Rymdskeppet nu när han ska sluta.

Själv blev han lockad till styrelsen i – soprummet.

– Jag stod och källsorterade, blev tillfrågad, sa ja och blev ganska snabbt ordförande.

Christian berättar att ordförandeskapet varit bra för honom, eftersom han annars har lätt för att bli lat.

– I början var det stressigt, men när folk kommer till aktiviteterna och trivs och är glada är arbetet värt stressen och tiden man lägger ner.

Men nu när paret ska bli föräldrar vill Christian koncentrera sig på barnet. Det kommer om någon månad och är en flicka, men skulle det finnas tid tycker Malin det vore kul att kanske starta en föräldra-barn-grupp.

Högsta prioritet på listan över viktigheter som Christian överlämnar till nästa ordförande är nattvandring.

– Vi hade nattvandring på försommaren, men fler måste engagera sig för att det ska funka i höst, säger Christian, som själv nattvandrat.

Men, trots bristen på engagemang, eller om det är tidsbrist, har Rymdskeppet ändå en lång rad aktiviteter, bland annat sommarfest, cykelverkstad och försäljning av begagnade möbler.

Måste fräschas upp

Förutom fler eldsjälar, tycker Christian att höghusområdets utemiljö behöver fräschas upp.

– Gjorde Gavlegårdarna det skulle de få mycket tillbaka i form av ökad trivsel och engagemang, vilket skulle minska nedskräpning och sånt, tror Christian.

– Det man trivs med är man rädd om.

Mer läsning

Annons