Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft bullrar mer än beräknat


Vindkraftverk bullrar mer än beräknat, det visar en forskningsrapport från Uppsala Universitet.

Forskarna har mätt ljudet från tre vindkraftparker under flera års tid och jämfört med beräknade värden. Under 10 procent av tiden överskrider ljudnivån den beräknade. Skillnaden kan vara upp till 5 dBA vid medvind och temperaturinversion då ljudvågorna böjs neråt mot marken, exempelvis under kväll, natt och tidig morgon. Ett beräknat värde på 39 dBA kan i verkligheten vara 44 dBA.

Att beräkningarna ger för låga nivåer innebär att de bullerkurvor som vindkraftbolagen redovisar och som ligger till grund för tillståndsprövningen är felaktiga, vilket är oerhört allvarligt. Det är sedan länge känt att beräkningsmodellen Nord 2000 ger lägre värden än Naturvårdsverkets modell. Forskningen visar alltså att båda ger för låga ni-våer.

Att ljudet ofta är högst under kväll, natt och tidig morgon gör också att man vid en kontroll-mätning missar de högsta nivåerna eftersom man sällan mäter vid den tiden på dygnet.

Det har varit tyst om rapporten från myndigheter och vindkraftbolag vilket är begripligt eftersom den kullkastar tidigare beräkningar, ansökningar och tillståndsbeslut. Följden blir att myndigheterna och bolagen måste ändra sina bedömningar och ta hänsyn till de 10 procent av tiden när nivån är som högst.

Richard Bernström

akustiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare