Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft ger halv miljon till Jädraås

Nu ska bygdepengen fördelas i Jädraås. Ett 15-tal föreningar får dela på 548 240 kronor.

– Otroligt positivt, det är mycket pengar för ­lilla Jädraås, säger ­fond­styrelsens ord­förande Elisabeth ­Henningsson.

På måndagen beslutade fondstyrelsen med representanter för Arise windpower, Bergvik skog, kommunen och byrådet vilka föreningar som får dela på bygdepengen, som beräknas på verkens bruttointäkt och i år motsvarar drygt en halv miljon.

– Det finns bekymmer med vindkraften också. Särskilt för närboende som har det besvärligt med buller. Därför känns det bra att kunna hjälpa småbyarna som verkligen berörs, säger Henningsson och berättar att både Ivantjärn, Ulvtorp och Gammelboning får ta del av bygdepengen.

Knappt 30 ansökningar har lämnats in och man beslutade att drygt 20 olika projekt i ett 15-tal föreningar får dela på summan.

– Det är glädjande att så många ansökningar kommit in, att få dela ut de här pengarna är otroligt roligt. Och det finns ett uppdämt behov av att renovera lokaler och byggnader i många föreningar, berättar hon.

Ett av de beviljade projekten är renoveringen av Folkets Hus. Dessutom har fiskevårdsföreningen, JTJ och skoterklubben fått pengar. Även byrådet, vägföreningen och Bygdegårdsföreningens fritidsklubb, som vill anlägga en ridbana, har fått bidrag.

Exakt hur de 548 240 kronorna ska fördelas mellan föreningarna och organisationerna vill Elisabeth Henningsson inte avslöja ännu.

– Vi vill hinna ringa runt till alla först och ge dem besked, förklarar hon.

Årets peng är drygt tio gånger så stor som förra året då tio projekt delade på knappt 50 000 kronor.

– Kommande år blir avkastningen ännu större eftersom alla verken inte var i drift hela förra året.