Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftblad lossnade och kraschade bil

Mitt under monteringen av en propeller på ett av vindkraftverken i Jädraås – krossade det tolv ton tunga bladet en parkerad bil.

– Vi tar incidenten på största allvar, säger Krister Poole Jönsson, vice president för Vestas Northern Europe.

I tisdags eftermiddag skulle en lyftkran montera det tolv ton tunga propellerbladet. Men något gick fel och bladet föll ner från 119 meters höjd. Det kraschade med ett högljutt brak rakt ner i motorhuven på en av företagets obemannade bilar. Som tur var träffades ingen av det fallandet bladet men lyftkranen fick sig en liten smäll.

– Det fanns människor i närheten, men ingen skadades. Vi har tagit hand om dem på tillbörligt sätt, säger Krister Poole Jönsson, representant för det danska företaget som bygger parken.

Enligt Vestas var väderhållandena goda, det var snarare tekniken som troligen orsakade olyckan.

– Ovanpå lyftkranen finns det ett verktyg för att montera propellerbladet. Vi har nu bytt till ett annat verktyg eftersom säkerheten är absolut viktigast, säger han.

Just nu pågår arbetet med att utreda olyckan. Facket och skyddsombud har deltagit och en obligatorisk anmälan till Arbetsmiljöverket är inlämnad.

Trots att propellerbladet är trasigt och ersätts med ett nytt kommer inte olyckan att förändra tidsplanen. Det betyder att parken ska vara helt färdig i mars 2013 och består av totalt 66 verk.