Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften allt kallare

Vindkraftens problem tycks förvärras alltmer. Svensk Vindkraftsförening, Svensk Vindenergi, vindkraftstillverkaren Vestas och O2-Vindkompaniet använder nu lokaltidningarnas insändarspalter till reklam för en verksamhet som går mot bankrutt.

Det finns flera fördelar med att bedriva marknadsföring på detta sätt, dels är det gratis, dels kan man inte fällas i domstol för vilseledande marknadsföring. I insändarkolumnerna kan man däremot lova mer av allt utan att straffas: Pengar, nya jobb och billigare el.

Svensk Vindkraftsförenings vindkraftskalkyl som man skickat till regeringen för att få mer subventioner bygger på ett elpris på 30 öre/kWh och en subvention på 15 öre/kWh. Förlusten per år blir 1,9 miljoner kronor per verk. Inget bra läge för vindandelar alltså.

Holmgren och Magnusson tar därför till storsläggan och börjar sälja avlatsbrev genom skrämselpropaganda. Köp vindandelar annars riskerar ni jordens undergång! Varje län har fått sin egen artikel med sin egen ”globala uppvärmning” och temperaturuppgifter.

Varför då inte titta på tex Pär Holmgrens hemstad Uppsalas siffror istället. Det är en av få orter på jorden som har temperaturstatistik ända från 1700-talet. Siffrorna är hämtade från SMHI. Måste Pär köpa vindandelar tro?

På 1760-talet var julisnittet 18,1º
På 1850-talet var julisnittet 17,5º
På 1940-talet var julisnittet 17,1º
På 2000-talet var julisnittet 17,8º
Uppsalas varmaste dag var den 9 juli 1933 med 37,4°C och Uppsalas varmaste 365-dagarsperiod var den 19 feb 1723 - 18 feb 1724 (+8.5).

Nej, det verkar inte som om Pär behöver köpa vindandelar. Tur för Pär. 1700-talet verkar ha varit varmt men därefter gick det ned. Kanske började man använda mycket väderkvarnar? För övrigt har Kungliga Vetenskapsakademien nyligen slagit fast att vindkraften inte har någon påverkan på koldioxidutsläppen.


Jonny Fagerström
Björn Törnvall

Föreningen Svenskt Landskapsskydd