Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftslobbyns makt skall stävjas – inte stärkas

Svensk Vindenergi gör i en landsomfattande kampanj gällande att det kommunala vetot i vindkraftsärenden skall tas bort.

. Man anser sig också veta att vindkraften har ett brett folkligt stöd och hänvisar till en tendensiös undersökning som saknar relevans mot verkligheten. I samma ögonblick som människor får kunskap om vindkraftens buller, miljöproblem, kostnader och ineffektivitet faller stödet omedelbart enligt Svenskt Landskapsskydds erfarenheter. Vår ambition är också att på bredden informera om vindkraftens tillkortakommanden. Vindkraften är en parentes i vår energiförsörjning, och en mycket kostsam sådan.

Det kommunala vetot är numera nästan den enda demokratiska möjlighet som människor på landsbygden har för att påverka sin livssituation när vindkraftsprojektörerna kommer. Att vända sig till sina förtroendevalda politiker är naturligt för kommuninnevånarna när indoktrinerade tjänstemän bara stämplar godkänt på vindkraftsansökningar med mängder av fel och ofta rent bedrägliga uppgifter. Begränsningsvärden för buller och skuggtider upprätthålls inte, hänsyn till natur och landskap struntar man i. Djurliv och biotoper skyfflas undan med glassiga prospekt ur vindkraftsvalparnas portföljer. Det är bara snabbt och pengar som räknas, allt ska bli enklare och lättare för vindkraftsindustrin.

Det kommunala vetot är ingen universallösning, men fyller en viktig funktion. Inte sällan lyssnar lyhörda kommunalpolitiker på den lokala opinionen – närdemokratin fungerar. Det är ju precis dessa lokala processer som Regering och Riksdag har förklarat att det är viktigt att stärka - för demokratins framtid.

Att vindkraftsindustrin i dagsläget trampar på tusentals människor på landsbygden bryr man sig inte om. Dessa människor är i dagsläget cirka 20 000, inom ett par år är de 150 000 och inom kort vet också tre miljoner svenska väljare att vindkraftsindustrin äter upp våra gemensamma tillgångar genom subventioner på över 300 miljarder kronor. Det räcker emellertid inte med detta. I dagarna bönar och ber vindkraftsindustrins direktörer och dessas lobbyorganisationer om att Regeringen ska mata dessa bidragsberoende och förlusttyngda företag med ännu mer pengar.

Svensk Vindenergi har till uppgift att sopa banan för dårskapen. Det är i den kontexten som vindkraftsindustrins raljerande över demokratin ska ses.
Låt oss istället sända en utmaning till vindkraftsindustrin: -Visa att ni kan stå på egna ekonomiska ben och att ni utan gigantiska bidrag kan konkurrera med annan energiproduktion. Försök dessutom göra det utan att korskoppla den demokratiska processen för egen vinning.
Det kommunala vetot bör vara kvar och den enskildes rätt bör stärkas.


Jonny Fagerström
Föreningen Svenskt Landskapsskydd