Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsmotståndare kliver ut som klimatförnekare

Vi har uppmanat svenska hushåll att köpa andelar i vindkraftverk. Syftet är enkelt. Vindkraften i Sverige bör komma alla till godo. Samtidigt som hushållen som andelsägare får ett lågt och stabilt elpris, kan man också minska sin egen klimatpåverkan.

Detta har irriterat klimatförnekarna. Jonny Fagerström och Björn Törnvall från Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) ifrågasätter i en replik i Arbetarbladet (10/8) vetenskapen om den människoskapta klimatförändringen. "1700-talet verkar ha varit varmt men därefter gick det ned", skriver de om temperaturen.

I samma andetag går de emot FSL:s årsmötesbeslut om att alla formuleringar om klimatfrågan ska strykas från föreningens Vision och värdegrund. Denna ändring ”görs för att det ska var mycket tydligt att vi inte tar ställning varken i klimatfrågan eller i frågor som rör energipolitiken i stort”, sade FSL:s dåvarande ordförande Elisabeth von Brömsen i en intervju. Men Fagerström, som är en av de ledande klimatförenekarna i Sverige, fortsätter nu att i FSL:s namn ifrågasätta klimatförändringen.

”Sprid rykten!” har FSL tidigare uppmanat i ett internt kampanjmateriel mot vindkraft, och författarna lever helt upp till detta i sin replik.

Den pågående klimatförändringen är ett av mänsklighetens största hot. Vi har alla ett val om vi vill ta detta på allvar eller ej.

Pär Holmgren, meteorolog, författare och föreläsare i klimatfrågor
Linda Burenius Magnusson, vd för O2:s vindkraftskooperativ