Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsplanerna: Blir det Jungfrukusten som får ta smällen?

Vindkraftsföretaget Svea Vind Offshore har pejlat in Gästrikekusten som lämplig lokal för en större vindkraftpark tänkt för "framtida behov". Planen är att 420 vindkraftverk ska resas på en sammanlagd yta av 320 kvadratkilometer, och de högsta av dessa ska nå en höjd av 325 meter.

Det blir i så fall världens största vindkraftspark till havs, med de högsta vindsnurror som någonsin byggts, och som kommer att sätta stark prägel på den omgivande miljön.

Varför är just Gävleborgskusten så attraktiv för bolaget? På det redovisas några olika svar, bland annat att havet är grunt och det underlättar för byggandet. Gästrikekusten är "optimal". Och "bor man vid kusten får man räkna med vindkraft", som en av företagets medarbetare uttrycker saken.

Det uttalandet borde tåla en analys. Handlar det om just Gästriklands kust eller kuster i allmänhet? Skulle till exempel dessa enorma vindsnurror kunna placeras vid Stockholms ytterskärgård eller på Bohuskusten?

Hur har man resonerat i de länder som hittills etablerat vindkraft till havs (Danmark, England, Tyskland) och där man byggt utom synhåll från land på upp till 40 meters djup?

Jungfrukusten har fått sitt namn från ön Storjungfrun och den jungfruliga natur som kuststräckan har att erbjuda. Här finns orörda stenstränder, skogklädda öar, en mängd gamla fiskelägen, järnbruk och annan kulturhistoria.

Med vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet kommer naturligtvis även vår jungfruliga kust att dra till sig intresse, men kanske inte för den vackra naturens skull.

Många små öar och hamnar är populära utflyktsmål för semesterfirare. Det är en både vacker och unik kuststräcka, men utan de storslagna scenarier som präglar till exempel Höga kusten eller Bohuslän.

Med vindkraftverk lika höga som Eiffeltornet kommer naturligtvis även vår jungfruliga kust att dra till sig intresse, men kanske inte för den vackra naturens skull.

Vindkraft är bra och ett framtidsalternativ. Men i vilket sammanhang ska den etableras? Och hur stort? Och av vem?

Vi i Gävleborg har en fantastisk kusträcka med stora rekreations- och skönhetsvärden. Här finns Natura 2000-områden, platser av riksintresse och naturreservat. Många känner stor skepsis inför Svea Vind Offshores grandiosa planer, med utländska investerare i kölvattnet. Bygg vindkraften där den inte gör intrång i känsliga naturmiljöer, det är det minsta man kan begära. Havet är stort.

Tärnan

LÄS OCKSÅ:

Världens högsta vindkraftverk kan byggas på Iggön:"ska Gävlekusten säljas till utländska investerare?"

Bolag vill anlägga vindkraftpark på Iggön – vi måste stoppa detta!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare