Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverk som använder jordartsmetaller är få

Svar till Lena Thomsson, 28 maj

Lena Thomsson skriver i en insändare att ”miljövänner” och ”miljövänliga” måste inse att miljöproblemen inte låter sig lösas med teknik eller ny teknik som bara flyttar nersmutsningen någon annanstans.

Sanningen är att vindkraftens användning av dessa metaller är mycket liten.

Den största användningen finns inom andra teknikområden såsom datorer och mobiltelefoner.

Det stämmer att vissa typer av vindkraftverk använder generatorer som innehåller sällsynta jordartsmetaller. Andelen sådana vindkraftverk i Sverige är dock liten.

Den dominerande tekniken för nya vindkraftverk är fortfarande med konventionell generator och växellåda, alltså med mycket små andelar sällsynta jordartsmetaller. Totalt i världen använder vindkraften cirka 0,1 procent av de sällsynta jordartsmetaller som bryts varje år.

Den största användningen finns inom elektronik- och fordonsbranschen.

Mobiltelefoner, datorer och bilar står för en långt större användning av dessa metaller.

Det betyder självfallet inte att frågan är oviktig för vindkraftsbranschen. Det arbetas aktivt för att minimera miljöriskerna vid brytningen av dessa metaller.

Men det finns heller ingen anledning att peka ut just vindkraften som en storanvändare av dessa metaller.

Mattias Wondollek

Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare