Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnarna platsar i köket

Ett tunt strilande regn

som av bruksbelysningen förvandlats till tusentals små glittrande ljus

bidrog till feststämning
en

när
Arbetarbladets åtta
matkurs
vinnare
kom
till gamla herrgården i Högbo
för att laga en festmåltid med Chanpeng S Ericsson.

Det var som om vädergudarna och kvällens servis kommit överens om regn. Ty Stina Johanssons dukning i matsalen var stram och sval, vit, silvrig och genomskinlig.

Och naturligtvis var även läsarkockarna, liksom tävlingsledaren Chanpeng S Ericsson och Högbo Brukshotells driftchef Tomas Lindqvist klädda i vitt.

Utan någon som helst kännedom om meny, råvaror, metoder eller varandra skulle deltagarna, under ledning av Chanpeng och Tomas, laga en exklusiv höstmiddag om tre rätter. Till välkomstbubblorna bjöd Chanpeng in alla att dela in sig i tre grupper med varsin ledare.

Tomas grupp, som svarade för varmrätten, hade ganska gott om tid. Förrättsgruppen ledd av Helena Nyman, nyhetschef på Arbetarbladet, hade det däremot riktigt hett om öron och kinder. Arbetarbladets marknadschef, Kurt Lagerholm, valde med belåten stämma att leda efterrättsgruppen.

Dofterna kom tidigt. Liksom möjligheten att provsmaka – och att äta av de fina franska ostarna och kexen som Tomas dukat fram som pausgodis och energikickar.

En och en halv timme senare – i stället för beräknade tre! – var trerättersmiddagen klar.

– Det trodde jag inte! utbrast en uppspelt och stolt Chanpeng efter att alla gruppledare låtit meddela att gruppernas respektive uppdrag var fullbordade.

Strax innan det var tid att träda in i matsalen genomsköts herrgården av brandlarmet.

Hade allas vår heta motivation, svallande förväntningar och höga kroppstemperaturer verkligen satt eld på herrgården?

Vad de leende brandmännen sa när de lämnade oss?

”Falskt alarm” och ”Mmm, va gott det luktar”!

Därefter kunde vi högtidligt träda in i matsalen.

Vinnarna platsar i köket

Getostrulle med rödbetsgelé, bacon- krutonger och balsamvinägersirap