Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinner ordet valet?

Turnén ”Vi äger orden” inleds på torsdag i Sandviken, där Föreningen Arbetarskrivare tillsammans med författarna Anna Jörgensdotter och Bernt-Olov Andersson bjuder in till samtal. Vi frågar Arbetarskrivarnas representant Victor Estby om statusen på den moderna arbetarlitteraturen.

Hur ser en arbetarförfattare ut i dag? Det är inte lätt att svara på, på samma sätt som det har blivit svårare att definiera vem som är arbetare.

En sak är klar – arbetarförfattare finns fortfarande, på samma sätt som att arbetare finns, trots en populär uppfattning om att alla numera tillhör något slags vag medelklass.

Kanske blir bilden av modern arbetarlitteratur tydligare på torsdag kväll, när Föreningen Arbetarskrivare tillsammans med ABF i Sandviken bjuder in till ”Vi äger orden”.

Turnén ska gå riket runt, men landar först i Sandviken. Och det är inte en slump.

– Vi tyckte att Sandviken är en bra plats att börja på eftersom det där finns en tradition av att läsa arbetarlitteratur och att det i Sandviken finns flera arbetarförfattare, säger Victor Estby och nämner även projektet Läs för mig, pappa! och Sandvikens satsning på arbetsplatsbibliotek.

Victor Estby ska tillsammans med Anna Jörgensdotter (författare till bland annat ”Bergets döttrar” och känd som skribent från dessa sidor) och Bernt-Olov Andersson (författare till flera böcker med arbetartema, som nu senast ”Kanal” och en gång i tiden initiativtagare till Föreningen Arbetarskrivare) diskutera om vad om vad modern arbetarlitteratur är och vilken betydelse den har. Kvällen inleds med att de två författarna läser ur sina egna texter.

”Vi äger orden” har som uttalat mål att verka för ett maktskifte.

Har Föreningen Arbetarskrivare märkt av ett större intresse under de åtta åren av borgerligt styre?

– Till viss del har vi kunnat se det. Men författare till skillnad från exempelvis skådespelare är vana att arbeta ensamma och är enskilda konstnärer. Så det faller sig kanske inte naturligt att söka upp en förening för likasinnade. Det vi har kunnat se är att fler yngre förmågor har sökt sig till oss.

Yngre förmågor som inte sällan är kvinnor. Om arbetarförfattaren i begynnelsen skrev med fabrikens smuts fortfarande kvar på händerna i kvällningen, skriver dagens arbetarförfattare med värkande rygg efter en arbetsdag i vården när barnen har somnat. Kvinnornas erfarenheter har börjat dominera den moderna arbetarlitteraturen.

– En skillnad är att det har kommit in en helt annan energi i texterna som inte har funnits tidigare. En tydligare känsla av att makten har hårdnat och en ton av desperation, säger Victor Estby.

I inbjudan till ”Vi äger orden” skriver Föreningen Arbetarskrivare: ”Det land vi ser nu är inte det våra föregångare var med om att bygga. Samhället blir allt mer kallt och cyniskt. Det präglas av djupnande klassklyftor och segregation. Tempot i arbetslivet ökar, vår arbetsmiljö försämras, våra fackföreningar försvagas och det vi äger tillsammans rivs ner.”

Går det att som arbetarförfattare nå ut till vanliga arbetare, eller finns det en risk att man bara skriver för intellektuella med arbetarbakgrund?

– Den konflikten har alltid funnits inom arbetarlitteraturen. Arbetarförfattare har alltid fått höra att de inte skildrar vardagen som den är, att de antingen beskriver den överdrivet dystert eller för positivt. Man kan bara skriva utifrån sin egen upplevelse. Med turnén vill vi inte främst komma och berätta vad vi tycker – vi vill engagera människor och få dem att själva berätta om sina liv.

En stor grupp är de arbetslösa, de som inte har ett arbete att berätta om. Men de har säkerligen bra stoff att hämta från diverse arbetsmarknadsåtgärder.

Tror du att vi kommer få läsa den stora Fas 3-romanen?

– Ja, i de antologier som vi har gett ut och ska ge ut finns flera berättelser om Fas 3. Så det kommer säkert fler sådana berättelser. Det är underifrånperspektivet som förenar oss i Föreningen Arbetarskrivare. Inte vilket jobb vi har eller om vi har något jobb.