Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjukan härjar fortfarande på sjukhuset

En avdelning på Gävle sjukhus är fortfarande stängd på grund av vinterkräksjukan.

Några dagar före jul bröt vinterkräksjukan ut på Gävle sjukhus, både patienter och personal drabbades. Flera avdelningar införde besöksförbud och intagningsstopp. Geriatriska avdelningen kunde i går öppna igen.

– På avdelning 112 är det fortfarande intagningsstopp. De räknar med att kunna öppna tidigast om två dagar, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

För att förhindra att vinterkräksjukan sprids på sjukhuset får de sjuka patienterna eget rum och egen toalett. Personal som jobbat med de smittade patienterna får inte ta hand om de övriga patienterna på avdelningen. Det är också viktigt att besökare inte tar med sig smittan till sjukhuset.

– Har man varit sjuk är det viktigt att vänta en eller två dagar innan besöket.

Akuten på Gävle sjukhus har haft det relativt lugnt under nyårshelgen men trycket på familjeläkarjouren i Sandviken och i Gävle har varit stort under jul- och nyårshelgen.

– I år var det många helgdagar och vi har fått jobba hårt. Läkartiderna blev uppbokade tidigt så vi har försökt att hårdprioritera bland dem som sökt hjälp, säger Ingela Vikström, vårdenhetschef.

– Det har inte varit några raketolyckor. De allra flesta har kommit hit med hosta och vanliga förkylningar.