Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjukan härjar på sjukhuset

Vinterkräksjukan har brutit ut på Gävle sjukhus. Lagom till julskinkan slår vinterkräksjukan till. Flera personer på Gävle sjukhus, intagna såväl som personal, har drabbats.

 

Hur många exakt som har smittats är oklart. Främst är det avdelning 105. Vissa avdelningar har nu infört ett besöksförbud.

– På några avdelningar är det besöksförbud och intagningsstopp. Något generellt besöksförbud för sjukhuset diskuterar vi inte än, men jag kan inte utesluta ett sådant, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Sjukhuset hoppas att de som har känt symptom ska undvika att uppsöka sjukhuset.

– Om man som anhörig har haft kräkningar eller diarré bör man avstå från besök i två dagar.

Besökare bör tänka sig för ändå innan de kliver in på sjukhuset – även om de själva är friska kan de åka därifrån smittade.

– Sedan är det inte så roligt att besöka en avdelning med vinterkräksjuka och själv bli smittad där.

Patienter som har smittats flyttas nu inte förrän de är friska, för att undvika smittspridning. Smittan sprids ofta via toaletter. Signar Mäkitalo rekommenderar att man ofta tvättar händerna med sprit.

– Handhygienen är viktig. Men det gäller att gnugga noga.

Det som skiljer vinterkräksjukan från andra magsjukdomar är det hastiga insjuknandet.

Den sjuka får plötsliga kräkningar, magsmärtor och diarré som pågår i tre dagar.

Viruset är mycket smittsamt.