Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterns häftigaste långresor

/

Potatismjölspudriga stränder, 2 000-åriga underverk eller mytomspunna buddhakloster? Här är vinterns charternyheter som sticker ut mest.

Annons

 Årets mest spektakulära charternyhet är direktflyget till Maldivernas drömatoller. Nu öppnas tjugo öar, med allt från enklare tvåstjärniga resorts till rena lyxbungalows. Generellt sett är resortsen i North Male Atoll större, med många gäster och mindre egen plats på stränderna. De öde vita stränderna med kristallklart dykvatten hittar vi längre bort från huvudstaden Male, i till exempel Lhaviyani- och Noonuatollerna. Här tas färre turister emot och rumsstandarden är lägre.

Prisexempel:

Maldiverna: från 13 748 kronor två veckor i enklare boende. Två veckor i fyrstjärnigt hotell kostar från 18 000 kronor, all-inclusive med Fritidsresor.

 

Våld och oroligheter i samband med valet i vintras, gjorde att flera researrangörer avbröt sina resor till Kenya. Men nu tas resorna till Masai Mara upp igen. Besök i traditionella masaibyar bjuder på gripande möten med detta stolta folk i sina vackra röda ylleskynken, jaktspjut och pärlhalsband. Att vakna i gryningen på savannen till ljudet av ylande hyenor och trumpetande elefanter är något jag sent kommer att glömma.

Prisexempel:

Kenya: Solresor, Temaresor, Apollo och Jambo Tours erbjuder paketresor. 14 dagar med en veckas safari med helpension kombinerat med halvpension vid Diani Beach eller på Zanzibar för 23 945 kronor med Solresor.

 

En annan spännande nyhet, med helt annan inriktning, är Jordanien. Här känns historiens vingslag. Klippstaden Petra som byggdes av nomadfolket nabatéerna för 2 000 år sedan blev utsett till ett av världens sju nya underverk förra året. Den 40 meter höga skattkammaren Khazne al-Firaun är majestätiskt uthuggen i flera våningar. I Wadi Rum upplever man pastellrosa solnedgångar, där tystnaden breder ut sig i det vilda stenökenlandskapet. Baddestinationen Aqaba ligger granne med israeliska Eilat vid Röda havet. Turistområdet Tala Bay har billig shopping – man kan prova allt från teer ”mot trötthet och för bättre sexlust” till billiga designkläder.

Prisexempel:

Jordanien: från 5 298 kronor för en vecka i medelklasshotell med Apollo.

 

I Kuba öppnas Cayo Largo söder om landets huvudö. Det är en renodlad romantisk, karibisk baddestination med moderna hotell och begränsat restaurang- och nattliv. Men åker man ända hit är det synd att missa den kubanska kulturen på fastlandet. Passa på att besöka Havanna med sina salsabarer och pulserande gatuliv. Eller kolla in den västra regionen Viñales, med sina spektakulära grottor och plantager

Prisexempel:

Kuba, Cayo Largo: prisex 22 148 kronor 14 dagar all-inclusive med Apollo.

 

I år startas nya rundresor i Tibet. Den nybyggda, och världens högst belägna järnväg på 5 000 meters höjd, tar oss sakta upp mot till Dalai Lamas Potala-palats i Lhasa och vi fortsätter med buss ända upp till Mount Everests basläger. I aktiva buddhisttempel som Sakya och Jokhang är denna fascinerande religion starkt närvarande. Vi får även tälta vid magiska Yumdruk-sjön och åka på dramatiska bergsturer längs dammiga vägar som slingrar sig förbi små nomadsamhällen uppe på ”Jordens tak”. Mycket gripande vänlighet möter oss.

Prisexempel:

Tibet: 16 dagars rundresa från 24 685 kronor helpension med Solresor, inklusive Peking och Shanghai.

 

För mer bekväma äventyrare rekommenderas en kryssning i Vietnam, till Kambodja. Båten i kolonial stil glider fram på Mekongfloden, passerar Saigon, Phnom Penh och Angkor Wat. Floddjonker tar oss vidare på bifloder till flytande marknader. Det är en resa rik på historia, myllrande vardagsliv, färgprakt, tropiska dofter, sorg efter inbördeskrigen, men med täta leenden och stor gästfrihet.

Prisexempel:

Kryssning på Mekongfloden: från drygt 30 000 kronor två veckor och sju dagar av resan är på båt med Jambo Tours.

 

Allt fler upplever Thailands övärld. Nu startas charteröluffning runt Koh Lanta och Phi Phi-öarna, samt i norra landsändan i Koh Chang-arkipelagen. Transporter, boende och lokalguide bokas av arrangören. Man kan luta sig tillbaka, ladda batterierna och slipper att boka boende, något som numera ibland kan vara nödvändigt i Thailand under vinterns högsäsong. Öluffning med charter är verkligen en paketresa i tiden: se fler platser än en strand och en bargata, men få alla förflyttningar och boenden bokade på förhand. Trygghet och frihet – som i en liten ask.

Prisexempel:

Öluffning i Thailand: tre öar kostar från 11 298 kronor en vecka med Fritidsresor. Rundresorna kan kompletteras med en veckas hotellboende från 2 000 kronor.

 

Andreas Strömberg/TT Spektra

Annons