Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virkesproduktion går före naturvård i Sveaskog

Naturvården i skogen är inne i ett kritiskt skede. Sannolikt kommer inte det nationella miljömålet i skogen att kunna nås. För liten areal av gamla skogar med höga naturvärden finns kvar. Kanske kan man nå målet genom att pruta lite. Man kan ge skydd åt skogar, som egentligen inte riktigt har de höga kvalitéer som man önskar. I det skeendet har Sveaskog en nyckelroll, därför att bolaget har skogar i de flesta delar av Sverige och därför att staten bestämmer vad bolaget ska göra med sina skogar, genom ägardirektivet.

Hur ser då Sveaskog på saken? Representanter för Naturskyddsföreningen i några Norrlandslän träffade Sveaskogs högsta operativa ledning 8 april 2016. Vi fick veta att Sveaskogs målsättning är att skydda 20 procent av sin areal. Denna siffra innefattar inte bara större områden som undantas från avverkning utan även småarealer som kvarlämnas på hyggena. Skogsområden som inte ryms inom ramen 20 procent kommer inte att undantas. Bolaget har skogar med höga naturvärden som faller utanför denna ram och dessa kommer att avverkas.

Bolagets ledning är medveten om detta men säger att det ekonomiska avkastningskrav som ställs på bolaget är viktigare. Framförallt i Norrbotten är det vanligt redan idag att skogsområden med höga naturvärden, ägda av Sveaskog, faller för sågen.

Naturskyddsföreningen har även skrivit till ordföranden i Sveaskogs styrelse, Helene Biström, som har svarat att hon har samma uppfattning som den operativa ledningen. Det krävs således politiska initiativ för att stoppa Sveaskog från att avverka skogar med höga naturvärden.

Sveaskog har avverkat skogar med höga naturvärden och kommer att göra det även i framtiden. För att stoppa detta krävs politiska beslut av riksdag och regering. Du som vill påverka kan framföra dina synpunkter i debatten eller direkt till olika politiker

Stig Hammarsten,

Naturskyddsföreningen

Anders Delin,

Skydda Skogen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel