Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa att ni kan lyssna s!

Vår alliansregering har beslutat att genomföra en omröstning i riks- dagen, angående Sveriges ställningstagande till Lissabonfördraget, i dag 20 november.

Detta trots att man tillsatt en utredning som ska utreda förhållandena kring de svenska arbetarnas kollektivavtal i förhållande till fördraget. Denna utredning ska presenteras 15 december 2008.

På detta sätt visar vår regering, med all tydlighet, sitt förakt för Sveriges arbetare. Man sätter demokratin ur funktion. Man struntar fullständigt i vad utredningen kommer fram till, man vill med alla medel ha ett beslut taget innan utredningen presenteras. Den svenska arbetarrörelsen (LO) står med händerna i fickorna och ser på när högerregeringen på detta sätt kastar ut den svenska modellen och tillåter kraftfulla attacker på de svenska kollektivavtalen, för att införa en låglönemarknad parallellt med svensk arbetsmarknad. Det är för många arbetare i Sverige väldigt svårt att förstå varför socialdemokraterna nu väljer att ställa sig på alliansregeringens sida mot arbetarna. Det sägs att Lissabonfördraget ger större fördelar till arbetarna än gällande Nicefördrag, men dessa ”fördelar” är så pass vagt formulerade att det inte gör någon större skillnad. Varför ska man godta ett ”halvgott” resultat när man kan förhandla fram något bättre? Vid EU-inträdet på 90-talet fanns klara och tydliga skrivningar att EU accepterar den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Vid de senaste två folkomröstningarna kring EU har socialdemokraterna gått emot folkets röst. Vid omröstning om EMU blev resultatet ett klart och tydligt nej – tvärtemot vad partilinjen förespråkade. Andra gången var vid EU- parlamentsvalet där partiet placerade EU-motståndare på valsedelns baksida – men som ändå blev invalda i EU-parlamentet. Det är nu dags för socialdemokraterna att visa att de kan lyssna på svenska folket.

För att godkänna fördraget krävs tre fjärdedels majoritet i riksdagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel