Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visbyvecka med valtemperatur

Annons

De ljusa sommarkvällarnas Gotland verkar som en magnet. Sommarön lever upp. De många turisterna gör att det blir extra klirr i kassorna. Och Gotlandssommaren är verkligen värd en mässa.

En sommarvecka i Visby är bokad för politik och samhällsfrågor. Det började en gång med Olof Palme på ett lastbilsflak för 40 år sedan och är idag en institution i sommar- Sverige. Ibland ifrågasatt, men aldrig uträknad.

Politikerveckan i Almedalen har blivit allt större om än politiken fått mindre utrymme. Mest verkar det vara en tillställning för allehanda makthavare i shorts och t-tröjor som finns på plats för att bekräfta varandra. Mer mingel och puss på kinden än verkligt allvar, men alla måste vara med. Samtidigt ska inte stickas under stol med att politiken har och kommer att ha betydelse.

Enligt många var det den samlade borgerlighetens framträdanden i Visby inför valrörelsen 2006 som skapade det underlag som senare räckte till en valseger. Det var då man presenterade sitt förslag att sänka fastighetsskatten. Att det sedan blev rundgång och ett antal turer innan den nya skatten kom på plats tillhör numer ett av alliansregeringens många misslyckanden.

Det är väl bara kd-ledaren Göran Hägglund och villaägarna i Täby och Djursholm som är glada. Vi som bor ute på landsbygden får betala lika mycket som förr om inte mer.

I år ska drygt är 662 arrangemang klaras under en enda kort vecka.

Utbudet överträffar vida efterfrågan. Ska du hänga med måste du splittra dig på minst 90 seminarier eller andra tillställningar per dag. Lycka till om du orkar med det maratonloppet i lobbyisternas speciella värld.

På många sätt har Almedalen ha blivit ett träningsläger för kommunikation och PR-trick. Alla vill ses och höras. Då gäller det att sticka ut, eller att vika av från det vanliga. Redan har junilistan presenterat sin nya ledarduo med den gamle sossen Sören Wibe i spetsen.

Alla är på plats för att slåss om att locka lyssnare och media. En uppstramning vore en stilla bön att bedja om. De senaste åren har organisations-Sverige tagit över allt mer och mer från politikerna., men politiken tar också för sig. Riktigt hett blir det om två år. Redan lär de flesta hotellrummen i Visby redan bokade första veckan i juli valåret 2010.

Att samhällsdebattörer, journalister, allehanda konsulter, tankesmedjor och politiker samlas en sommarvecka på Gotland beror förstås på möjligheterna till mediaprofileringen. I Visby fanns alla viktiga journalister och de TV-kanaler som gäller. Omkring 300 journalister ska finnas på plats i år. Ett sådant uppbåd är självfallet svårt för politiker och intresseorganisationer att motstå.

När sommargotlänningen Olof Palme inledde sina Almedalsövningar 1968 var han ensam. Det var ett Palme-projekt. Nu har det blivit en institution, som bara växer.

Genom åren har betydelsen av Almedalen diskuterats. I den politiska sommarstiltjen är den ett välkommet avbrott. Saker händer. Debatten hettar till om än under ett fåtal dagar.

Ibland sker utspel som fått bäring på framtiden. Politik och samhällsfrågor behöver också sitt Hultsfred eller Roskilde, men det måste rensas i utbudsrabatten. Alltför mycket ogräs skämmer.

När sommargotlänningen och den dåvarande utbildningsministern OIof Palme inledde sina Almedalsframträdanden i slutet på 1960-talet var uppmärksamheten låg, men Palme fortsatte sina sommartal. Till slut vaknade den dåvarande borgerliga oppositionen. Moderatledaren Gösta Bohman fanns på plats redan 1976 och sedan har det rullat på.

I år är alla partiledare på plats. En lång valrörelse kör igång.

Bra. Sänkta ersättningsnivåer och höjda avgifter i a-kassan har gjort att närmare 500 000 personer lämnat arbetslöshetskassorna. Ett av alliansregeringens många snilledrag. Nu presenterar socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros ett skatteförslag som skulle innebära en reduktion på 50 procent av kostnaderna för a-kasseavgiften. Bra.

Uppförsbacke. En partiledare med bekymmer är folkpartiets Jan Björklund. Han uppfattas som en enfrågepolitiker. Skolan, skolan, skolan... Han inledde partiledarframträdanden i Almedalen och det blev skolan igen. I valet 2007 fick folkpartiet 7,5 procent av väljarna. I opinionen är man nu nere kring 6 procent. Jan Björklund har uppförsbacke.

Mer läsning

Annons