Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst kan krögare tjäna bra trots kärva tider

Visst finns det krögare som tjänar bra och håvar hem vinster – trots tuff konkurrens och kärva tider.Det visar Arbetarbladets granskning av Gävlekrogarnas ekonomi.

Annons

Men för de flesta handlar det om små marginaler, långa arbetsveckor och magra löner.

Ägarkvartetten på Brända Bocken tog i fjol ut löner på cirka 21 000 kronor i månaden – vilket kan jämföras med branschens snittlön på 18 200 kronor.

Några, som CC-pubens ägare, försörjer sig på andra jobb och serverar gratis på egna krogen för att det hela ska gå ihop.

Det har länge pratats om svarta pengar i branschen. För fem år sedan sade fackets dåvarande ombudsman i Gävle att hon inte kunde peka ut en enda arbetsplats där det inte förekom svarta pengar.

Nu tror både skattegranskare och fackliga företrädare att fifflet har minskat. Skärpta regler med bland annat personalliggare och kvittotvång hjälper till att lyfta fram pengarna i ljuset.

Men enligt Lars Lundh, Skatteverkets krogexpert, finns fusket kvar. Han hoppas att den nya lagen med krav på godkända kassaregister ska göra att krögarna tvingas skärpa sig ännu några snäpp.

All handel där det förekommer mycket kontanter inbjuder annars till att sedlarna stoppas direkt i fickan. Det gäller inte bara krogar utan också frisörer, torghandel med mera.

Flera krögare som jag pratat med tycker att det är bra att reglerna skärps eftersom det gynnar de seriösa och håller fuskarna borta. Sjyst konkurrens i krogvärlden kräver uppenbarligen både strama regler och täta kontroller från myndigheternas sida.

När jag jämfört ekonomin för Gävles krogar har jag utgått från de synliga siffrorna. De ger nog, trots allt, en hyfsad bild av hur det ser ut. Men för den skull är inte allt som det synes vara.

Hotell- och restaurangfacket driver kampanjen ”Sjysta villkor” och publicerar listor på de krogar, kaféer och hotell som har kollektivavtal. Det ska garantera att personalen har avtalsenliga löner och försäkringar.

Fackets lista kan ses som en konsumentupplysning, ungefär som ”kravmärken” på mat. Det ger oss ökad kunskap för krogvalet.

Hälften av Gävles krogar står utanför listan.

Men, som fackordföranden Jörgen Olsson säger i artikeln här intill, allt behöver inte vara perfekt bara för att det finns avtal på arbetsplatsen.

Mer läsning

Annons