Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst kan våra kunder känna gott samvete

Rolf Wiberg, ordförande för Gävle Energi, svarar på Per-Anders Karlgrens artikel (3 juli) som ifrågasatte fjärrvärmens miljövänlighet.

Annons

Per-Anders. Du undrar om Gävles fjärrvärmekunder har rätt att få känna att de med gott samvete kan fortsätta leva med Gävle Energi som värmeleverantör.

Svaret är ja!

Sedan 1970-talet har spillvärme från Korsnäs använts i fjärrvärmenätet. Det är en stor miljö- och energivinst att ta tillvara denna värme. Om vi valde andra lösningar skulle mer bränslen behövas för att värma Gävle – och energi skickas ut i havet.

1999 kompletterades produktionen med Johannes, ett effektivt biobränsleeldat kraftvärmeverk som förutom värme, tillsammans med andra produktionsenheter, ger cirka 160 GWh förnybar el.

Fjärrvärmenätet utgör kylaren för den biobränslebaserade elproduktionen.

Vi ansluter kontinuerligt tidigare oljeeldade fastigheter till fjärrvärmenätet.

Som ett exempel anslöts under 2008 nya verksamheter, fastigheter och villor som annars skulle förbruka cirka 1 800 kubikmeter olja per år.

Arbetet med energieffektiviseringar leder till att fler kan anslutas till befintliga system där den allra största delen är biobränsle.

När det gäller el säljer vi bara Källmärkt el, el producerad enbart från vind, vatten och biobränsle.

Som du förstår har vi svårt att se att vi i Gävle är några utstuderade miljöbovar som snuskar ner. De orden får stå för dig.

Mer läsning

Annons