Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visste ni att så många jobb skulle försvinna?

Hallå där Sture Sandberg, ordförande i AB Intressenter som i förra veckan gjorde en jättevinst när man sålde sin del av Arbetarbladet för 100 miljoner kronor. Ett par dagar senare kom beskedet att var femte journalist förlorar jobbet.

– Nej eller ja. Vi visste att det väntade någonting, att Mittmedia hade idéer om att rationalisera men vi visste inga detaljer.

Varför plockar ni ut 100 miljoner ur ett bolag som måste göra sig av med 150 anställda?

– Jag tror att det är viktigt att det sker strukturella förändringar. Mittmedia ville äga 100 procent för att kunna göra det och vi ville medverka till att göra det möjligt.

Så ni medverkade till att göra det möjligt att dra ned på personal?

– Ja, det kan man säga.

Hur känns det att göra det när man representerar arbetarrörelsen?

– Det känns aldrig bra när folk blir av med jobbet men jag har aldrig trott att det går att hävda att alla ska vara kvar. När upplagorna viker och folk inte är beredda att betala kan man inte vara lika många som förut.

Hade inte de 100 miljonerna kunnat rädda några jobb?

– Mittmedia vill dra ned med 100 miljoner kronor per år så de pengarna – som ju bara är en engångskostnad – hade inte gjort någon större skillnad. Även om vi hade avstått hade det blivit neddragningar, möjligtvis hade man kunnat gå lite långsammare fram.

Är ni inte rädda för att framstå som giriga kapitalister?

– Det viktiga för oss har varit att säkra att Arbetarbladet fortsätter att komma ut och där har vi lyckats få till ett ganska bra avtal. Pengarna kommer i andra hand.

Så du har inte dåligt samvete?

– Inte ett dugg. Det är rättvist att vi får de här pengarna.