Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visstidsjobb viktig språngbräda

Annons

Många tror att visstidsanställningarna blir fler på bekostnad av tillsvidareanställningar på heltid. Men så är det inte, visar en ny rapport.

De flesta som arbetar har en tillsvidareanställning och jobbar heltid. Andra arbetar deltid eller har en tidsbegränsad anställning. Vissa fackförbund utmålar sådana anställningar som ett problem. I själva verket är det anställningsformer som behövs som komplement till tillsvidareanställningar på heltid. Företagens behov av anpassning till produktionens och kundernas krav kan inte alltid tillgodoses med enbart tillsvidareanställning på heltid.

Att kräva lagstadgad rätt till heltid och begränsade möjligheter för tidsbegränsade anställningar är mycket bedrägligt. Det är inte säkert att alternativet till tidsbegränsade anställningar och deltidsanställningar är fasta heltidsanställningar. Det kan också vara ingen anställning alls. Det är förstås mycket bättre att ha en anställning än ingen alls.

Det finns inte heller, som de fackliga kraven antyder, en motsättning mellan fasta heltidsjobb och andra anställningsformer. Andelen fasta heltidsjobb är idag en lika stor andel av de totala anställningarna som 1987. De tidsbegränsade anställningarna har ökat något medan deltidsanställningarna minskat i motsvarande mån. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv som bygger på statistik från SCB.

Tidsbegränsade jobb och deltidsjobb fungerar som viktiga steg mot fasta heltidsjobb. Det är mer än sju gånger vanligare att människor som lämnat arbetslöshet fått ett tidsbegränsat jobb eller ett deltidsjobb än att de fått en fast heltidsanställning.

Ofta leder de tidsbegränsade jobben till en fast heltidsanställning i förlängningen. Bara under de tre senaste åren har 1,2 miljoner människor som jobbat deltid eller haft en tidsbegränsad anställning gått till en tillsvidareanställning på heltid.

Om det blir svårare för företag att anställa på visstid eller deltid så leder det till färre jobb. Det vore att göra de arbetslösa en riktig björntjänst.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Mer läsning

Annons