Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vita vinnyheter till höstens fisk- och skaldjur

En ny laddning viner anländer till Systemet på måndag (2 september).

Den här gången behöver du dock inte hänga på låset för att ta del av nyheterna. De kommer nämligen att finnas i lager under sex månader för att konkurrensutsätta de redan etablerade märkena. Säljer de bra kan de ta över platsen från någon ”gamling”. Det är med andra ord dina köpvanor som avgör hur sortimentet ska utvecklas.

Bland de vita faller jag pladask för ett par fatlagrade chardonnayviner av en generös smaktyp som blir allt sällsyntare men som jag tycker är kalasgod till grillade fiskar och elegantare kött- och fågelrätter. Både kaliforniska Rodney Strong Chardonnay, 129 kr, och sydafrikanska Du Toitskloof Reserve Chardonnay, 119 kr, är bra köp i läckert fatrostad, generöst fruktig, stil.

Gewürztraminer är en druva som ger mycket smakrika, ofta parfym- och rosensmakande, feta viner som man antingen älskar eller hatar. En välgjord och överraskande billig exponent för druvan är La Vis Gewürztraminer från norditalienska Trentino. För 69 kronor får man ett mycket druvtypiskt vin som främst kommer till sin rätt till feta patéer och gåslever – men även till vissa asiatiska rätter och till smakrika ostar, till exempel munster.

Mer lättanvända i matsammanhang är torra rieslingviner som fungerar till det mesta från hav och sjö. Mount Crawford Riesling, 99 kr, från Australien är välgjort och gott. En österrikisk weissburgunder (pinot blanc) är också trevlig i en friskt mineralig stil.

Den som gillar semillondruvans lite vaxigt, rostade smak har ett par nya trevliga varianter att testa. Samma druva finns också med i ett nyzeeländskt sauvignon blanc-vin som jag också varmt kan rekommendera.

Sune Liljevall

Fotnot: De röda fasta lanseringarna recenseras nästa vecka.

(släpps 2 september och finns under minst sex månader)

FYND – bästa köp

Vita viner (torra)

Gardo & Morris Barrel Fermented Sauvignon Blanc Semillon 2012, Nya Zeeland (6339) 99 kr

Ett läckert vin där sauvignon blanc ger de för Nya Zeeland typiska passionsfrukts- och nässeltoner tillsammans med semillondruvans djupare, citruslika, lite rostade inslag och fataromer. Passar utmärkt till det mesta från hav och sjö och ett klockrent fynd i sin aromatiska stil – även om dess smakrikedom sannolikt av vissa kan upplevas något överdriven.

Rodney Strong Chardonnay 2011, Kalifornien, USA (6471) 129 kr

Kalasgod och ytterst generös, fruktig fatlagrad chardonnay i bästa Karlifornien-stil. Smakrikedomen gör att det passar bäst till dito smakrika fiskrätter (gärna grillade eller panerade) och till ljusa kötträtter. Förförande gott och klarar den höga alkohollhalten (14,5 procent) galant.

BRA KÖP – mycket för pengarna

Mousserande vin (torrt)

Bestheim Crémant d'Alsace Brut, Alsace, Frankrike (7714) 89 kr

Gott och lite brödigt med äpplig frukt och god syra.

Vita viner (torra)

La Vis Gewürztraminer 2012, Trentino, Italien (2328) 69 kr

Blommig smak i parfymig, druvtypisk stil med lätt kryddighet till bra pris. Kan fungera till chiliheta rätter och till en blandad ostbricka.

Regele Weissburgunder 2012, Österrike (2927) 89 kr

Smakrikt med persikotoner och en pigg citruslik syra med mineralinslag. Trevligt fiskvin.

Pinot Gris Selection 2012, Alsace, Frankrike (2119) 89 kr

Tropisk frukt och persika förnims i den syrafriska, fint balanserade smakbilden som gör sig bra till en blandad ostbricka – och inte minst till kryddstark, gärna asiatisk, mat.

Kleine Zalze Vineyard Selection Semillon 2013, Sydafrika (2158) 89 kr

Druvtypisk semillon med lite vaxiga, lätt rostade, smaktoner i en lite gräsig, citruslik frukt i en välgjord och användbar stil.

Mount Crawford Riesling 2012, Australien (20022) 99 kr

Druvtypiskt och syrafriskt rieslingvin med citrusfräsch frukt och pikanta petroleum-gummi-toner. Kan fungera fint till de flesta fisk- och skaldjursrätter, men även som aptitretande aperitif.

Du Toitskloof Reserve Chardonnay 2012, Sydafrika (2017) 119 kr

Smakgeneröst vitt torrt vin med inslag av cocos och rostade fataromer. Läckert i sin stil och bra val till grillade fiskar och ljust kött.

Vitt vin (halvtorrt)

Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2012, Mosel, Tyskland (5801) 149 kr

Delikat vin med solmogen frukt med toner av aprikos och persika i en honungsanstruken men ändå påtagligt syrafrisk, mineralig, balanserad stil. Kan fungera fint till kryddiga rätter på fisk och fågel.

PRISVÄRT

Vita viner (torra)

Biohof Pratsch Grüner Veltliner 2012, Österrike (2922) 87 kr

Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier 2012, Frankrike (2866) 89 kr

The Tower Chardonnay Viognier 2012, Australien (2301) 89 kr

Stift Kloster Neuburg Wiener Gemischter Satz 2012, Österrike (2923) 96 kr

Bürgermaister Schweinhardt Riesling Löhrer Berg Trocken 2012, Nahe, Tyskland (5802) 115 kr

Ej prisvärt

Ricossa Gavi 2012, Gavi, Italien (2372) 76 kr

Brand Grand Cru Riesling 2011, Alsace, Frankrike (2105) 155 kr