Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne jagade bockbrännaren: "Vakterna gjorde ingenting"

Artikel 12 av 24
Gävlebocken 50 år
Visa alla artiklar

På kommunens webbkamerabilder kan man se gärningsmannen springa fram till bocken och tända på – sekunder senare är bocken övertänd.
Arbetarbladet har pratat med ett par som blev vittnen till hela händelseförloppet – och som jagade den flyende gärningsmannen.
– Vi skrek på vakterna men fick ingen reaktion, säger kvinnan i paret.

Annons

Vittnena fångade den person de säger är gärningsmannen på bild. Här ses personen stå innanför gärdsgården och slänga vätska på Gävlebocken.

Paret hade missat invigningen av Gävlebocken på söndagen och åkte dit på kvällen för att fotografera. Vid 23-tiden gick de runt bocken och tog bilder från olika vinklar.

– Vi var i höjd med Terassen ungefär och såg en man gå runt och ta bilder med sin mobil innan branden. Vi tyckte att det var något konstigt med personen, men reflekterade inte mer över det, säger mannen i paret, som båda vill vara anonyma.

TV+Text: Se när bocken brinner – timmar efter invigningen

Den fotograferande mannen var bara ett par meter ifrån dem. Precis när de började göra sig klara för att åka därifrån började han springa och hoppade över staketet. Han slängde en vätska på bocken och tände på.

Den flugprydda bocken i all sin prakt bara tio minuter innan branden.

– Den ena vakten patrullerade runt bocken och gick precis ur synfältet när mannen tände på, men när bocken började brinna kom det en till vakt.

– Vi ropade på vakterna men de gjorde ingenting, säger kvinnan i paret.

Bocken blev övertänd på några sekunder.

– Det gick så ofantligt fort.

Läs också: Hon larmade SOS: "Skulle passa på att titta på bocken innan den brinner – och så brinner den"

Pojkvännen satte fart efter gärningsmannen i ett försök att få tag på honom.

– Jag hörde en röst som skrek ”stanna, stopp”, så jag kände att jag i alla fall har en vakt som kommer undsätta mig om jag griper gärningsmannen, men det kom ingen. Jag tyckte att det var det minsta de kunde ha gjort, säger mannen.

Flickvännen stannade kvar och fotograferade brandförloppet medan hennes pojkvän sprang efter bockbrännaren. Personen till vänster i bild är en av vakterna.
Kvar på platsen efter att gärningsmannen flytt ligger en petflaska som vittnena berättar att han hällde den brandfarliga vätskan ur.

Det blåste friskt på söndagskvällen och lågorna rasade genom bocken på ett ögonblick.

Han lyckades hänga efter bockbrännaren en bra bit men tappade sedan bort honom.

Samtidigt som pojkvännen jagade gärningsmannen genom stan stannade kvinnan kvar på platsen. I efterhand känner båda att det kunde ha uppstått en farlig situation om något hänt under jakten.

Läs också: Gävlebockens talesperson: "Det är svårt att ta in vad som hänt"

– Jag tänkte kontakta vaktbolaget i morgon eftersom jag upplever att de inte har gjort någonting. Jag blir upprörd men jag vet ju inte vad de har för arbetsuppgifter, om de bara ska observera eller försöka stoppa gärningsmannen, säger kvinnan.

– Det som gör mig mest upprörd är att det blir vi som civilpersoner som ska försöka få tag på gärningsmannen.

Paret har gett sina uppgifter och bilder från händelsen till polisen, som under natten sökte vidare efter bockbrännaren. En förundersökning gällande grov skadegörelse har inletts.

Räddningstjänsten anlände inom kort – men kvar fanns bara stommen av den nyinvigda Gävlebocken.

Vittnena vill betona att ryktena om att bocken antändes med en brandbomb inte stämmer.

– Vi ringer och vill reda ut det, för vi har spelat in precis allt. Han hällde en vätska på bocken och tände sen eld på den. Men han kastade ingenting.

– Jag kände lukten av bensin när jag sprang efter honom, säger mannen.

Bilder från kommunens webbkamera, här i en repris på Aftonbladet TV, visar hur en man går fram med en påse till bocken.  Han tar fram något ur påsen och sekunder senare flammar lågor upp. Ett vittne, till vänster i den nedre bilden, springer efter gärningsmannen. Ringarna är gjorda av en av Arbetarbladets läsare som uppmärksammade personerna i bild i sändningen.

Annons