Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Voddå?

Annons

Det är dags att lära sig ett nytt ord. För mig var det i alla fall nytt när jag läste det i Dagens Nyheter förra veckan.

Jag kände ju till själva företeelsen. Och dess beteckning. Förkortningen för den har jag också sett användas.

Men nu fanns plötsligt Ordet (det stämmer alltså inte att i begynnelsen fanns ordet, det fanns videokassetter först).

Man kan skriva det och man kan säga det. Man kan använda det precis som man använder bio och dvd. Jag ska gå på bio, jag ska hyra en dvd. Jag ska se på vod.

Vod är ordet för dagen. Det kommer från VOD, initialerna i Video-on-demand. Alltså film som man kan beställa och som streamas, spelas upp direkt på en skärm (dator/tv) hemma hos dig, över internet (eller kabel-tv).

Att titta på till exempel SVT Play är så vitt jag förstår också att köra vod. Men framför allt menas tjänster som Voddler, filmens motsvarighet till musikens Spotify. Piratnedladdning är däremot inte ett dugg vod.

Voddler erbjuder både gratisfilmer och betalfilmer. Man har enligt företagets egen uppgift cirka en halv miljon användare, i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Riktigt genant är det väl att jag först nu kopplar varför det heter just Voddler.

Vad vodas? Utbudet är inte illa. ”Hotel Rwanda”, ”Rännstensungar”, ”Lord of war”, ”Shooting dogs”, ”Metropolis”, ”Bad Santa” och ”G.I. Jane” kan ses utan att det kostar pengar. Samma gäller en rad prisbelönta dramafilmer som ”Tsotsi”, ”Palindromes”, ”Beat the drum”, ”Stoned”, ”Elephant”, ”Infernal affairs” och ”Sweet sixteen”.

Inte helt nya förstås. Men saker håller på att förändras. Till helgen inträffar det sällsynta att en film får vodpremiär och biopremiär samtidigt.

Casey Afflecks regidebut ”I’m still here”, den omtalade Joaquin Phoenix-mockumentären (skämtsam påhittad dokumentär), går upp på Folkets Hus och Parkers biografer i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Och går samtidigt upp i en dator nära dig, om du vill.

Enligt distributören Nonstop Entertainment är anledning att man ville få ut filmen på marknaden snabbt. ”I’m still here” hade dessutom haft samtidigt premiär på bio och på vod också i USA.

Kritiker hävdar att det hela bara är ett nytt sätt göra reklam för en film som annars inte skulle fått särskilt stor publik. Buzz om vod, så att säga. Konstigt vi uttrycker oss numera. Vodda på fredag? Finns vodgodis? Vodtajm? Vodromantik? Själv har jag vodfeber. Även om Arbetarbladets rättstavningsprogram hävdar bestämt att något dylikt inte existerar.

Bäst just nu:

* ”Somewhere” (Gävlepremiär fredag)

* ”Engelen” (Gävlepremiär fredag)

*Att superfantastiska ”Winter’s bone” vann Stockholm Filmfestivals stora pris Bronshästen

Mer läsning

Annons