Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segeryra i Fyrishov – Tierp Volley historiskt

– Skitkul – det här var en härlig och efterlängtad seger.
Tierps passare Mattias Gustavsson var verkligen glad efter finalsegern mot Habo i svenska cupen.
Om det nu var en rysare när Tierp vann semifinalen mot Örkelljunga på lördagen, så blev det här en betydligt bekvämare uppgift för Tierp.

Annons

Klubben blev nu också historisk, för första gången i sin 26 åriga verksamhet så kunde Tierp Volley plocka hem en mästartitel. Förra säsongen blev det silver i svenska cupen och 2005 blev det silver i elitserien efter finalförlust mot Hylte.

– En härlig seger och det här var Tierps första mästartitel. Vi visste att vi hade ett bättre lag än Hylte. Då blir det också en svårare match. Men vi skulle ju vinna och det var väl bara mitt i tredje set som Habo var med i matchen, sa Tierps chefstränare Jonas Svantesson, när han tillsammans med tränarkollegan Micke Hillgren jublade över cupguldet.

– Jag har ju jobbat i över 20 år för Tierp Volley, så den här mästartiteln var verkligen efterlängtad, sa Hillgren. Jonas Svantesson har redan hunnit med både silver och guld när han nu är inne på sin tredje tränarsäsong i Tierp Volley.

Åter till själva matchen, inför en publik i Fyrishov som bestod av många fans från Tierp, så dominerade nordupplänningarna redan från start.

Visst släpptes Habo emellanåt in i matchen, men det verkade som att när Habo kom för nära, så ökade Tierp tempot. Under hela första set så var ändå Tierp i ledning. I slutet av setet slarvades det hos Tierp och Habo tilläts att komma lite närmare i poängprotokollet.

När så Ragnar "släggan" Pähn slog in setbollen, så var segermarginalen klara 25–22.

I andra set så tog Habo snabbt ledningen med 4–1. Hade det kanske gått lite för lätt i första set?

Men, nej då Tierp som under hela matchen var det bättre laget återtog initiativet. Vid andra timeouten så var Tierp ledning med hela 16–11.

Jag gjorde en anteckning om att Habo redan här såg uppgivna ut. Visst gjorde Tierp en del missar, men sammantaget så uppträdde segerherrarna disciplinerat och utan att storspela så kontrollerade Tierp matchen.

Mats Nilsson avrundade andra set och fastställde setsiffroran till 25–18. Det handlade om klasskillnad.

Habo hade inte mycket att sätta emot på exempelvis Mats Nillssons "kortisar" och när Ragnar Pähn lät sin slägga tala med rykande diagonalbollar.

Tredje set började med Tierp i lika överlägsen stil. Efter bara någon minut lyste 5–1 på resultattavlan.

Här tog Habo timeout. Det gjorde susen och Habo gick sedan både i kapp och förbi.

– Visst tappade vi koncetrationen lite. Men jag var aldrig orolig, förklarade Svantesson och fortsatte att skina som en sol inne i Fyrishov.

Under en stund så var Habo i ledning. Men vid 15–16 tryckte Tierp på gasen igen och gick snabbt ikapp och förbi till 19–16.

Strax efter var matchen över och Tierp Volley var cupmästare. Stor jubelyra bröt ut i Fyrishov. Tierp är mycket värdiga cupmästare efter att före finalen slagit både Sollentuna, Linköping och Örkelljunga.

– Det här var min första titel med Tierp. Med Habo vann vi Grand Prix, berättade Patrik Rumin, som kom till Tierp Volley från just Jönköpingslaget Habo.

– Tierp är mycket värdiga mästare och det var verkligen roligt för Jonas Svantesson att få ta den här titeln med Tierp Volley, sa Habos tränare Claes Svensson.

– Nu hade vi några spelare borta på grund av skador. Att vi ändå kunde vinna i semifinalen mot Vingåker var en överraskning också för oss själva, sa Svensson.

Tierps förstasexa i Fyrishov med Ragnar Pähn, Daniel Karlsson, Mats Nilsson, Mathias Gustavsson, Patrik Rumin, Magnus Östling och liberon Martin Molneryd, uppträdde under hela matchen med den skärpa som behövdes för att plocka hem den historiska cuptiteln.

Nästa helg kan Tierpsborna passa på att hylla mästarna med sin närvaro. Då kommer Hylte på besök i Aspenhallen.

SÖREN ÅKERMAN

$1

TIERP VOLLEY–HABO 3–0 (25–22, 25–18, 25–21)

$1

Bästa poängplockare, Tierp: Ragnar Pähn 13 poäng, Daniel Karlsson 10 p, Mats Nilsson 9 p. Habo: Adnan Herco 13 p, Anton Kjernholm 8 poäng.

Mer läsning

Annons