Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vrid kniven ur händerna på bankerna, Anders Borg!

Öppet brev till Anders Borg.
Sverige befinner sig i kris. Tiotusentals människor varslas om uppsägning.

Riksbanken rekordsänker reporäntan med 1,75 ”. Saab och Volvo och många andra storföretag vill att staten griper in för att stötta företagen. Endast SE-banken följde omgående med och sänkte sin rörliga ränta efter Riksbankens sänkning. Banker vill gärna uppträda självständigt och även kompensera sig för alltför lågt påstått räntegap. Banker har blivit en stat i staten som styr och ställer över den enskildes liv och välfärd och riksdag och regering har uppenbarligen inte kraft att sätta emot. Eller har man det? Banker använder sig av numerisk process. Man räknar betalnings- anmärkningar för att fastställa hur bra eller dålig en person är som kund i banken.

Banker kan också själva genom Upplysningscentralen (UC) bestämma vad som är förkastligt i deras ögon och deras förmåga att utgjuta sig vad gäller betalningsmoral verkar inte ha uppgraderats de sista 100 åren. Deras totala arrogans när de skall försöka förklara varför de stoppar företagare med betalningsanmärkning är beklämmande. Din månadslön är ointressant. Det är anmärkningen som räknas.

För egenföretagare betyder den numeriska processen att bankerna exempelvis anser att om man har mer än 10 000 kronor i skuld vid månadsskiftet på skattekontot skall det föranleda en betalningsanmärkning – alldeles oavsett omsättning – som gör att du inte kan ta telefonabonnemang, inte få hyra en släpkärra på Statoil eller över huvud taget ta en kredit. Än mind- re får du låna i banken och om du mot förmodan får låna på nåder så får du låna på usla villkor. Husköp går om intet, rätten att byta kommun – om du vill köpa hus eller lägenhet – försvinner och en väldig massa andra nackdelar. Den så kallade omsättningen förlamas av detta trubbiga instrument för fastställande av betalningsförmåga.

Om regeringen, och du Anders Borg i synnerhet, vill hjälpa företagare och många andra så ska du se till att de cirka 1 miljon människor som har betalningsanmärkningar blir av med dessa genom att införa rimliga gränser för denna högst odemokratiska kontroll som banker och andra kreditföretag ägnar sig åt. För företagare borde det vara en självklarhet att skatteskulder understigande 50 000 kronor som inte ligger kvar mer än låt säga 60 dagar hos Kronfogdemyndigheten ( KFM) inte får registreras över huvud taget. Vad är det i grunden för vits att ta ifrån egen- företagare deras arbetsvilja och skapa psykisk ohälsa och känsla av värdelöshet bara för att bankerna skall sko sig ännu mer genom att ställa orimliga krav för sina risker? Om banker till varje pris skall gynnas med dubbla hängslen och livremmar så gå då in med en viss garanti så att förluster som uppstår för att företag inte kan betala täcks upp av någon slags ekonomisk ”resegaranti”.

Det må vara hänt, men det nuvarande systemet som gjort så många människor till ekonomiska parias är inte bara fruktansvärt för de drabbade utan också för samhället eftersom de med betalningsanmärkning inte kan konsumera och investera bara för detta erbarmliga system för att rädda det ekonomiskas frälset – bankerna – och göra dem till en maktfaktor som de inte skall utgöra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel