Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxenutbildningen kan ge en andra chans


Med 28 procent ungdomsarbetslöshet så försöker Sandvikens kommun lägga ner Mode, Textil och Design-utbildningen tvärtemot Skolinspektiones beslut.

Många behöver en andra chans i livet. Speciellt i Sandviken. Ungdomar som inte har gymnasieutbildning, ungdomar som valt fel inriktning, det vill säga högskoleförberedande utbildning i stället för praktiskt gymnasium, arbetslösa, och nyanlända som behöver en andra chans i livet. Vad är nyckeln till en andra chansen i livet? Det är vuxenutbildningen, det vill säga en utbildningsform som kommer att öka i betydelse för alla som behöver en andra chans i livet. Skolinspektionens helhetsbedömning av Sandvikens kommuns vuxenutbildning från 21 november 2014: ”Erbjudandet av vuxenutbildning måste också bli mer omfattande vad det gäller flexibilititet utifrån elevernas behov och omfattning på kurser så att alla som har rätt att läsa inom vuxenutbildningen får det. Kommunen behöver också bli mer aktiv vad det gäller att informera, söka upp, och aktivt verka för att medborgare i Sandviken som har rätt eller är i behov av vuxenutbildning blir medvetna om verksamheten och bereds möjlighet att studera”.

Du måste ha grundutbildningen från vuxenutbildningen eller hantverksprogrammet på gymnasiet för vidareutbildning. De traditionella vägarna går till högskoleutbildningen via Textilhögskolan i Borås eller Textillärarutbildningarna i Umeå, Linköping och Göteborg. Den smartaste utbildningsreformen i modern tid är yrkeshögskolan. Inom modebranschen finns utbildningarna i Borås och Norrköping som startade 2014. Förra veckan fick Stockholm två yrkeshögskoleutbildningar. Tyvärr fick Sandviken avslag på ansökan att starta yrkeshögskola inom mode och heminredning med en byråkratisk hänvisning till konkurrens, budget och regional efterfrågan. Detta i en region med den tuffaste strukturförändringen i industrin, lägst kunskapsnivå i Sverige, högsta arbetslösheten i regionen, det är 28 procents ungdomsarbetslöshet i Sandviken.

Inkompetens i analysen av regionala efterfrågan till beslutsfattandet har kostat en lägre andel statliga jobb och yrkeshögskoleplatser än befolkningsmängd i Gävleborg. Gävleborg skulle ha haft 1 500 fler statliga jobb och kommunerna över 190 miljoner kronor i skatteintäkter årligen. Gävleborg skulle ha minst en andel på 2,7 procent yrkeshögskoleplatser i stället för 2,1 procent i dag.

Svenska modebranschen omsätter 237 miljarder kronor och sysselsätter mellan 40 000 och 55 000 personer, växer med 3,4 procent och har en exporttillväxt på 7 procent. Då väljer Sandvikens kommun att försöka lägga ner utbildningen, efter Skolinspektionens beslut, när Gävle kommun, Ockelbo kommun och Hofors kommun betalar för sina elever.

Kostnaden för 14 Sandvikenelever är 843 000 kronor och Kunskapsnämnden i Sandviken gjorde en vinst på 9 miljoner 2014. Snacka om kommunal vinst i välfärden på bekostnad av människor som behöver en andra chans i livet, det vill säga medborgarna.

Tur att privata Göranssonska stiftelsen finns som går in och finansierar Sandvikens elever till att kunna gå Mode, Textil och Design-utbildningen när Sandviken kommun går emot Skolinspektionens beslut.

Varför följer inte Sandviken kommun Skolinspektionens beslut från 21 november 2014?

Varför finns det pengar till att renovera en krog i Sandviken för miljoner men inte pengar till utbildning för medborgarna i Sandvikens som vill gå Mode, Textil och Designutbildningen?

Vad vill Sandvikens kommun med detta agerande när det är 28 procents ungdomsarbetslöshet i Sandviken när alla initiativ bör uppmuntrar oavsett offentliga eller privata initiativ?

Tomas Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare