Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wallander: Hämnden

Wallander: Hämnden
Med Krister Henriksson, Lena Endre, Nina Zanjani m fl
Regi: Charlotte Brändström

Under Wallanders kräftskiva i det nyinköpta huset sprängs Ystads transformatorstation, hela staden mörkläggs och mitt i kaoset mördas kommundirektören brutalt. Det är den rappa upptakten på den senaste Wallanderfilmen.

Efter ytterligare sprängningar kallas både militär och två superträiga säpo-agenter in, och duons skådespeleri är på en riktig amatörnivå faktiskt.
Allt pekar i riktning mot arabiska terrorister som demonstrerat utanför den kontroversiella Mohammed-utställningen, den som kommundirektören blivit mordhotad för. Rasismen börjar spira på gatorna.


En bakfull Wallander jobbar i uppförsbacke, han hinner knappt rasta sin hund Jussi. Finns det en koppling mellan sprängningarna och mordet?


I och med Johanna Sällströms tragiska frånvaro är personrelationerna som Wallanderälskarna matats med under tidigare filmer något tunn. Nytt folk kliver in i Ystadspolisens värld; Lena Endre som nyskild åklagare är en av dem, och hennes roll kommer säkert att utvecklas under de tolv kommande filmerna som går direkt till tv.
Att hon flyttat till Skåne för att det är lugnare där än i Stockholm betyder däremot att hon inte har nån som helst koll på allt som Wallander råkat ut för tidigare (manusmiss!).


Men den som gör starkast intryck i det nya persongalleriet är ändå Nina Zanjani, nybakad polis, som ständigt ifrågasätter Wallanders islamofobi och hans syn på jämställdhet. Hon kallar honom till och med gubbjävel vid ett tillfälle. Jag förväntar mig stordåd av Zanjanis uppkäftiga snut i kommande filmer.


Rent intrigmässigt rullar det på precis som vanligt. Wallanderserien har blivit så statiskt cementerad bland biobesökare och tv-tittare att manusförfattarna inte verkar ta några som helst risker.
Förutom de nya människorna som gör entré hos Ystadspolisen ska det vara som det alltid ha varit, men en stunds godkänd verklighetsflykt är det ändock.