Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Walls nya estrad­poesi – premiär i dag!

Det är dags igen – Arbetarbladets kulturredaktion bjuder på estradpoesi på webben! Och den här gången en hel följetong med ett nytt filmavsnitt varje vecka. Premiär i dag för första delen. Här presenterar vi stå-upp-poeten Ingela Wall och hennes nya föreställning.

När ska ni ha barn då? En oskyldig fråga som kan utlösa panik, sorg, skräck.

Den har inspirerat Ingela Walls estradpoesiföreställning ”KOM IHÅG! Köpa mjölk, skaffa barn”.

Den bygger på hennes egna erfarenheter. Det är första gången som jag är så här privat, säger hon.

Ingela Wall är ståupp-poet och utflyttad Sandvikenbo. För kultursidans läsare på nätet är hon känd under vinjetten ”Wall på webben” där vi genom åren presenterat en rad exklusiva, filmade estradpoesiföreställningar.

Nu är det dags för en ny omgång av Wall på webben. Och den här gången i form av en hel estradpoesiföljetong – elva filmavsnitt där en berättelse om vuxenstress, barnlängtan, graviditet, barnmorskor och föräldraångest växer fram.

”… och varje morgon ska jag dricka ett stort glas vatten och olja in parkettgolvet en gång per år för att det ger en varm och levande yta Och skaffa barn ska jag göra…”

(Ur ”KOM IHÅG! Köp mjölk skaffa barn”)

Ingela Wall bor numera i den blivande kulturhuvudstaden Umeå 2014 men har kontakten med hemtrakterna kvar. Det är på Arbetarbladets kultursida på webben som estradpoesiföreställningen ”KOM IHÅG! Köp mjölk skaffa barn” kommer att växa fram under hösten.

– Jag vill lyfta fram sånt som man inte pratar om. Man säger ju inte att man har svårt att bli med barn om man träffar någon på stan.

Liveframträdanden av just den här föreställningen är också planerade framöver. Först men inte minst på Umeå universitet, för eleverna på den utbildning i Skapande svenska som Ingela Wall tidigare själv genomgått. Där hon också arbetade fram stycket, som en del i kursen; ”nu får jag tillfälle att tipsa andra, så här kan man också göra!”

Varför ska man se din ”KOM IHÅG! Köp mjölk skaffa barn”?

– För att titta bakom fasaden, för att se hur det kan vara, för att känna igen sig. För att det innehåller lite ångest och lite avundsjuka.

– Titeln är ju ironisk förstås, påminner hon.

Så humor kommer inte att saknas bara därför att ämnet ligger närmare privatpersonen Ingela Wall.

– Förut har jag gått in i olika karaktärer i mina föreställningar. Det kan ha handlat om utbrändhet eller kvinnomisshandel men det har inte betytt att jag upplevt det själv.

– Nu blev det naturligt att utgå från mig själv. Jag var gravid under kursens gång och var helt upptagen med att tänka på det. Graviditeten har ju också en naturlig dramatik. Det är ett färdigt händelseförlopp.

Men ett viktigt påpekande: Allt är förstås inte precis sant.

– Jag drar saker till sin spets, det handlar ju om litteratur!

Några smakprov ur ”KOM IHÅG! Köpa mjölk skaffa barn” fick Gävlepublik i Sjömanskyrkan under Å-draget i början på september.

Förutom film- och liveframträdanden med den nya produktionen är Ingela Wall aktuell med samma föreställning även i Radio Västerbotten i höst. En tidigare radioerfarenhet var när hon deltog i ”Gudstjänst” i P1 i vintras.

– Det kändes allvarligt”, säger Ingela Wall, att sitta där och höra präster diskutera innehållet i min text.

– Men jag tycker det är kul att estradpoesin får plats i så många olika rum.

De flesta av Ingela Walls tidigare estradpoesiframträdanden för Arbetarbladets kultursida kan fortfarande ses på vår webb, sök på Ingela Wall.

Första avsnittet av ”KOM IHÅG! Köp mjölk skaffa barn” läggs ut i dag på Arbetarbladet kultur. Kapitel 1 med rubriken: ”Vi har bestämt oss”.

”Jag har bestämt mig

Jag ska vara sann mot mig själv”…

Så inleds hennes berättelse.