Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wanted

Wanted
Regi: Timur Bekmambetov. Medverkande: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman med flera.
Filmstaden, Gävle

En vävstol som ger kodade order om mord som ska utföras, det låter som en dålig ursäkt i rättegången om Arbogamorden. 

I ”Wanted” ger vävstolen dessa mordiska budskap till ett hemligt brödraskap av lönnmördare, övermänskliga dräpare som kan bända kulor i luften och få tiden att stanna upp i ett utdraget andetag.
Wesley Gibson är som en karaktär hämtad ur Joshua Ferris kontorsråtteroman ”Then we came to the end”, en misslyckad drönare som knaprar piller och som är för domnad för att ens bry sig om att hans flickvän är otrogen med bästa kompisen.
Han är en sådan loser att det inte finns en enda Google-träff på hans namn.
Med lätthet accepterar han att Fox – Angelina Jolie i ännu en Lara Croft-roll – drar in honom i lönnmördarvärlden, tränar upp honom, visar på hans speciella gåvor och avslöjar att hans far var en lönnmördare som förrådes och dödades av en avfälling inom brödraskapet.
Man ska vara bra less på sitt liv för att börja mörda bara för att en vävstol säger det åt en.
”Wanted” är en film som kikat mycket på ”Matrix” (kulor som stannar i luften är lika frekventa numera i actionfilmer som falsksång i ”Idol”), förläst sig på ”Da Vinci koden” och surfat igenom lite för många webbsidor med knasiga konspirationsteorier.
Trots att det låter som ett recept på två outhärdliga timmar, blir ”Wanted” aldrig tråkig.
Det är inte all action som gör det, smällandet och brakandet som skakar filmen igenom, som skakat ihjäl så många filmer tidigare och som nästan gör det här.
Nej, det är James McAvoy som kontorslosern som ger storyn ett glimmer av intresse.
”Wanted” bryter filmguld i den gruva som alltid levererar – den som hämtar näring från drömmen om att vi alla, egentligen, är speciella, trots att varje dag är en repetitiv plåga, kontot är tomt, regnet faller och den vi älskar är med en annan.
Vi kan alla vara den hemliga arvtagaren till en kung, eller åtminstone barn till en riktigt cool lönnmördare med en häftig, eh, vävstol.