Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbläsaren ser dig

/

De stora nätaktörerna skapar sitt eget FRA. Den nya versionen av webbläsaren Explorer registrerar och sparar våra tangenttryckningar.

Annons

Microsofts betaversion 2 av Internet Exlorer 8 har samma typ av ”övervakningsfunktion” som Google efter hård kritik lovat modifiera på sin webbläsare Chrome.
Adresserna till de hemsidor användaren besöker registreras och skickas av Explorer till Microsoft, rapporterar den amerikanska datortidskriften Computerworlds nätupplaga.
I användaravtalet för Explorer 8 står det att Microsoft förbehåller sig rätten att inhämta information från användarens dator i form av IP-nummer, språkinställning, vilka nätsidor man besöker och hur lång tid man har en viss sida uppe.
Den nya funktionen kallas för Suggested Sites och loggar det som skrivs i adressfältet i avsikt att kunna föreslå andra hemsidor som kan vara av intresse.
Google kritiserades för att informationen i adressfältet dessutom skickades till företaget. I måndags meddelade man att den inhämtade informationen ska göras anonym inom 24 timmar.
Microsoft däremot ger ingen uppgift om hur länge informationen från Suggested Sites behålls och om man över huvud taget kommer att göra den anonym.
Företaget skriver visserligen att man inte ska bruka någon inhämtad information för att identifiera eller kontakta användaren, rapporterar Computerworld.

Mer läsning

Annons