Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wellington blev årets Gävlebo

Den fackliga kampen visade vägen till Gävlebornas hjärtan. I dag kammade livsmedelsfackets ordförande Wellington Ikuobase hem titeln årets Gävlebo. Men han vill tona ned sin egen roll.

– Det är inte jag som är hjälte, det är mina medlemmar som är det. Vi delar det här priset.

I mars kom beskedet. Cloetta skulle lägga ned godisfabriken i Gävle.

– När jag fick veta det, då rasade allt jag alltid trott på, minns Wellington Ikuobase.

– Jag förstod inte varför de måste lägga ned trots att vi gått med vinst.

Nu har det snart gått ett år. Ett år som inneburit både toppar och dalar för Wellington Ikuobase, som fört Läkerolarbetarnas talan i kampen mot nedläggningen.

Och hans engagemang tycks ha vunnit Gävlebornas hjärtan. I söndags blev han nämligen med stor marginal utsedd till årets Gävlebo, en utmärkelse som delas ut av Arbetarbladet en gång om året.

Det är svårt att sätta ord på känslorna.

– Det går inte att förklara. Men det känns så bra att bli uppskattad för det jag gjort, jag förstår att det har gått hem hos många människor, säger han.

De senaste månaderna har många hört av sig för att visa sitt stöd. Många har själva varit fackligt aktiva och vill skicka några uppmuntrande ord på vägen.

– Folk säger du är inte ensam Wellington. Vi är med dig. Det har gett mig motivation, berättar han.

Nu lägger ju fabriken ner, har det varit mödan värt att kämpa?

– Ja, det har det. Sen dom gav oss besked är det många företag som har lagt ned. Vi har visat att man måste kämpa tillsammans och säga att det här är fel.

Förutom ära, vinner Wellington Ikuobase 5000 kronor att skänka till välgörande ändamål. Slanten kommer han att ge till hjälporganisationerna Verdandi och Helges.

– Jag vill skänka till dem som jobbar direkt mot människor.

Priset kommer han att fira tillsammans med familjen, men först väntar ett ärofyllt uppdrag.

När Arbetarbladet träffar honom är det nämligen bara några timmar kvar tills han i egenskap av årets Gävlebo ska inviga årets julbock.

– På vägen hit tänkte jag, ska jag lilla Wellington göra det här? Men det är tillsammans med Läkerolarbetarna jag inviger bocken. Jag skulle aldrig ha lyckats med det här utan deras stöd.

Vet du att det var någon som försökte bränna ner den i helgen?

- Va! Vilken katastrof. Jättebra att den klarade sig.