Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wellton gör varieté att skratta gott åt

Nedräkningen har börjat. Nästa fredag är det premiär för Johan Welltons jättesatsning ”Varieté Royale” på Gävle teater.


Först nu har artisterna börjat att repa tillsammans.

De sitter och käkar lunch i Welltons Teaterfabrik på Näringen. Förmiddagen har de tillbringat på teatern och eftermiddagen går åt till repetitioner, både enskilt och ihop.

– Det är kul. I går (läs måndag) kom alla och det var en kreativ dag, säger Johan Wellton framför ett berg av ris på tallriken.

Alla, det är alltså de fem artister som ska uppträda ihop: John Houdi som är niofaldig nordisk mästare i magi och dessutom buktalare, Marilen Ribot, som är swingrep-artist ”ett u-format rep som man gör akrobatik på”, som hon förklarar det, Jan Unestam som är komiker och kanske mest känd som den som brukar krypa in i en ballong på Cirkus Cirkörs föreställningar, Henna Kaikula som jobbar med vighet och akrobatik och så Johan Wellton, jonglören och Gävlebon som kom tvåa i tv:s ”Talang” i våras.

Tillsamans gör de ”Varieté Royale”. Alla gör två egna nummer, men Johan Wellton har skrivit ihop en gemensam inledning och ett gemensamt slut och det är inte minst det som de ska repa nu.

– Tanken är att göra modern varieté och med det menar jag att vi vill komma ifrån nummervarietén, där man har en konferencier som kommer in och presenterar de olika numren, säger Johan Wellton.

– Det är ett kul koncept, säger John Houdi.

Han var inte påtänkt från början, eftersom han har så många andra bokningar.

– Men eftersom vi känner varandra så har jag suttit hos John och spånat idéer och bollat namn med honom, säger Johan Wellton.

Janne Unestam dök upp på auditionen som Wellton ordnade tidigt i våras.

– Det var helt knäppt, eftersom vi känner varann. Det blir som att uppträda för sina föräldrar hemma i sovrummet. Men vi skrattade så att vi låg på golvet, säger Johan Wellton.

Marilen Ribot kom i morgonrock och lämnade över en dvd med sitt nummer på samma audition. Och Johan Wellton säger att han skrattade så att han låg på golvet när han såg den också.

De pratar och äter och vill helst inte sätta nåt namn på vad det är ”Varieté Royale” är för nåt.

– Det viktiga är att vara gränsöverskridande tycker jag, säger Janne Unestam och menar att behovet att sätta etikett på allt inte direkt underlättar.

– Jag har försökt att göra nåt mer av mitt nummer, så att folk inte bara ser en gymnast i trikåer, säger Henna Kaikula och berättar att hon blandat in dans och sång och annat i sitt nummer.

– Publikkontakten är det viktiga, slår Johan Wellton fast.

Premiär är det alltså på Gävle teater 28 november, sen spelas ytterligare sju föreställningar i Gävle. Sen blir det två föreställningar i Malmö och två i Stockholm. Och ja, det finns biljetter kvar.

– Men vi närmar oss rekord på Gävle teater, säger Johan Wellton.