Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wellton packar ihop och lämnar Gävle

Varietéartisten Johan Wellton stänger Fabriken på Näringen och flyttar från Gävle. Men han gör det med ett leende.


– Det känns rätt att lämna stan nu. Jag är positivt inställd och har så mycket annat på gång.

Annons

Fabriken på Näringen, som varit Johan Welltons hem och fasta punkt i tillvaron de senaste sju åren befinner sig i ett lätt flyttkaos. På golvet där han spelat gatuteater för sammanlagt 8 000 personer genom åren ligger ljusutrustning, kablar och rekvisita i en enda röra.

– Allt ska bort. Det ska säljas eller slängas, berättar Johan Wellton och pekar runt i lokalen.

För nu ska Gävles jonglör och estradör nummer ett flytta. Han har trivts här, men nu är det dags att gå vidare med lättare bagage.

Han lämnar stan för att flytta till Stockholm. Där tänker han ha sin bas, men han planerar inte att bygga upp någonting liknande Fabriken.

– Äventyret fortsätter. Det här har varit en resa, även om det varit en stationär plats så har det varit en resa i lärande och i att bygga upp en relation med en publik. Jag ser det som ett kapitel i mitt liv och nu börjar ett nytt.

När Wellton kom tillbaka till Gävle 2002 – han hade tidigare gått på Cirkusgymnasiet – var han 21 år och hade en dröm om att göra Gävle till en cirkusstad.

Han sökte stöd hos kommunen och ville att politikerna skulle satsa på hans idéer och inleda ett samarbete. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt.

– Gävle kommun är inte kända för att vara modiga. Hade jag fått det gensvar jag ville ha hade jag nog stannat kvar nu.

Nu närmast väntar jobb på en lyxkryssare i Nya Zeeland. Samtidigt letar han lägenhet i Stockholm och flyttar ut ur lokalen på Näringen. Han har också fått arbetsvisum i USA och någon gång i vår bär det av till Las Vegas, där han ska knyta kontakter med andra underhållare.

Men han kommer inte att svika sin trogna Gävlepublik och han lovar att komma tillbaka till scenen på Gävle teater.

– Till december 2010 funderar jag på att göra något nytt på Gävle teater. Men jag ser det som min uppgift att hela tiden fortsätta framåt, att vara spretig och visionär så det blir ingen ny Varieté Royale, påpekar han.

I juni ska han lämna över nycklarna till Fabriken och visst kommer han att sakna Gävle.

– Jag älskar Gävle för alla som bor här. Folk är hjälpsamma och man ger och tar av varandra.