Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Welltons liv blir film

Gävlefilmaren Dieter Stöpfgeshoff har påbörjat en dokumentärfilm för SVT om mästerjonglören och varieté
artisten Johan Wellton.

I november, i samband med Johan Welltons Varieté Royale på Gävle teater och Vasateatern i Stockholm, påbörjades inspelningen. Dokumentärfilmaren Dieter Stöpfgeshoff har tidigare gjort flera filmer för SVT, bland annat en film om Carl von Linné och ett tiotal program om schimpansungen Manda i Furuviksparken.

– Jag har många gånger tänkt att han skulle passa för en film. Jag fastnade för hans artisteri och hans komik. Han har en sällsynt utstrålning och är otroligt entusiasmerande, han är en stor entertainer. Jag vill mejsla fram att han är så mycket mer än en jonglör, han är en entreprenör. Han hade helansvaret för ekonomi och regi när han genomförde Varieté Royale med flera andra artister. Få är så självgående som han är. Jag vill vara med när han tar språnget från Gävle till världen.

Dieter Stöpfgeshoff kommer att följa Wellton under året.

I februari ger sig Johan Wellton ut på en världsturné med sin enmansshow. Han ska uppträda på olika kryssningsfartyg i Nya Zeeland, Karibien och Medelhavet.

– Jag har pratat med SVT, först var det tal om en halvtimmes dokumentär men materialet sväller och nu ska jag förmodligen få 43 minuter. Förhoppningsvis kan det bli ett julprogram, säger Dieter Stöpfgeshoff.

29-åriga Johan Wellton har sedan han flyttade till Gävle för att gå på cirkusgymnasiet haft sin utgångspunkt här.

Han har bland annat byggt en teater i en gammal fabrikslokal på Näringen men nu håller han på att avveckla den verksamheten. Han har inget emot att Dieter Stöpfgeshoff gör en film om honom.

– Dieter är en jättetrevlig person. Jag lär mycket om mig själv när Dieter ställer sina frågor. Det behövs nog lite navelskåderi som artist för att inse vad man vill ge sin publik.