Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wernes väckarklocka

Vart tog bostadspolitiken vägen?

En gång i tiden var det en av de stora politiska frågorna. Det var 1960-tal och politiken handlade om ingenjörskonst, social ingenjörskonst. Bostadsbristen skulle byggas bort med omfattande miljonprogram.

Bristen försvann men snart kom också baksidorna fram i ljuset – sociala problem i oroliga förorter och tomma lägenheter runtom i landet.

I dag råder återigen bostadsbrist, kanske inte i Gävle och Sandviken, men väl tio-tjugo mil söderut, i Uppsala och Stockholm. Men i dag står inte bostadsbyggandet särskilt högt på den politiska dagordningen.

I boken ”Du sköna nya hem” berättar journalisten Kent Werne hur det gick till när politikerna lät bostadspolitiken tas över av marknaden. Det är en subjektiv men saklig och väl underbyggd historiebeskrivning.

Kent Werne berättar om allmännyttans uppgång – och nedgång.

Sedan 1990-talets början har över 100 000 allmännyttiga lägenheter privatiserats. Det har skett såväl i borgerligt styrda kommuner som i rödgröna Gävle. Längst har privatiseringen gått i Stockholm – där bostadsbristen är som störst.

Ett motiv har varit att få loss kapital för upprustning av miljonprogrammens slitna hus.

Men ett bärande motiv har också varit att göra bostadspolitiken till en privatsak. Var och en ska själv få bestämma över sin bostad och förfoga över dess värde. Brist eller överskott på bostäder får bestämmas av tillgång och efterfrågan. Det betyder i själva verket att det är plånbokens tjocklek som styr.

Kent Werne berättar om fyrarummaren på Söder i Stockholm där budgivningen stannade vid 6,8 miljoner. Och om tiden som en person utan miljonkapital får köa för en etta i samma område – åtta år.

Han berättar också om vad ombildningen till bostadsrätter betytt för grannsämjan. Goda grannar blev plötsligt arga ovänner. Den ena ville köpa och göra klippet, den andra ville fortsätta hyra och få service från det kommunala bostadsbolaget.

Samtidigt saknar hundratusentals svenskar eget hem. De flyttar mellan osäkra och dyra andrahandskontrakt eller tvingas bo hemma hos mamma och pappa fast de sedan länge blivit vuxna.

Kanske kan Kent Wernes bok bli signalen som väcker en avsomnad bostadspolitisk debatt. Och som åter ställer frågan: Hur bygger vi bort bostadsbristen? n