Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Whiplash gick att bota

/
  • FICK TILLBAKA SITT LIV. Direkt efter sin hästolycka skickades Helena Larsson, då elva år, hem från akuten med nackkrage och värktabletter. Därefter följde år efter år av smärtor och olika utredningar.  Men sedan 2006 är all värk och yrsel borta. ”Tack vare triggerpunktskirurgi”, berättar Helena som opererats av den kontroversielle svenska kirurgen Åke Nyström i USA.

Efter en abrupt avslutad barndom och förlorad tonårstid och ungdom har Helena Larsson i Åsbyggeby, vid 30, fått ett vuxenliv med familj och eget företag.

– Utan operationen i USA hade inte Hans och jag fått barn, berättar Helena, som ett år efter sin whiplash-operation, 4 januari 2008, födde sonen Jesper.

Annons

När Helena var elva år ramlade hon av en häst och skadade nacke och rygg så illa att livet kom av sig. Först efter tio år och otaliga läkarutlåtanden diagnostiserades hennes värk, yrsel och kräkningar som ”whiplash som inte går att behandla”.

Helena magsår på grund av värkmedicinen hon tvingades äta, men klarade studenten och fick anställning som banktjänsteman.
Efter två år med yrsel och okontrollerade kräkningar drabbades hon även av panikångest och hon föreslogs sjukpension.
– Aldrig, sa jag. För mig var sjukpension detsamma som att sluta leva. Jag var ju bara 25, och jag bestämde mig för att starta ett hunddagis.

envishet och banklån köpte Helena och hennes sambo sedan 14 år drömhuset i Åsbyggeby och byggde hundgårdar och en inhägnad rastplats mot fälten på tomtens baksida.
– Att någon trodde så mycket på mig att jag, trots min värk och smärta, fick låna pengar betydde oerhört mycket, säger Helena.

mamma en artikel om whiplash. Whiplash hade då blivit medicinskt vedertaget och
i stället för journalanteckningar om fibromyalgi, övervikt, en ”fettknöl”, hypokondri, psykisk labilitet fick Helena diagnosen whiplash.
– Efter en tid hörde jag talas om den svenske läkaren, Åke Nyström, i USA, som utvecklat den så kallade triggerpunktskirurgin, för behandling av whiplash, och kontaktade honom.

och försäkringskassan rekommenderade Helena att välja sjukpension framför operation. Valde hon ändå operaration fick den ske på egen risk och utan ekonomiskt stöd.
Efter mejlväxling med Åke Nyström fick Helena tid för undersökning, operation och hemskrivning december 2006.

själv behövde garantera Åke Nyström var att hon var smärttålig då delar av ingreppet sker i vaket tillstånd utan smärtlindring.
– Jag var sövd när jag öppnades och syddes ihop, men under själva ingreppet var jag vaken. Jag vägledde honom i sittande ställning genom alla mina smärtpunkter. Den sista gjorde mest ont eftersom den låg så djupt, och när Åke frågade om jag orkade fortsätta svarade jag förstås ja, men smärtan var värre än att föda.

efter operationen var Helena hemma i Åsbyggeby igen; fullt återställd.
– Vi höll på att rusta huset då, 2006, och när Hans och jag kom hem från USA rustade jag vardagsrumstaket själv. Jag som inte ens kunnat titta uppåt förut!

lätt och smidigt mellan vardagsrummet, matplatsen och köket, fyller på våra kaffekoppar och berättar. Banken hade åter trätt in med ett lån för resa, kost och logi. Medan Helenas föräldrar och amerikanska staten stod för operationskostnaderna; 35 000 kronor vardera.

från nacken och en bit ned mot skulderbladen det enda som återstår av de 17 åren av värk. Där smärta och yrsel tidigare begränsade Helenas liv pirrar det i dag av livslust.
– Jag har så mycket energi och vill så mycket! Jag blir aldrig trött nu! Jag hoppas att jag kan inspirera andra som lider av whiplash att inte ge upp. Men utan Hans, mina föräldrar och min bank vet jag inte hur det gått.

Annons