Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Whisky kan ha skyndat på dödsbrand på Brynäs

Kan whisky ha skyndat på Brynäsbranden då en 24-årig kvinna dog? Under gårdagens rättegång mot den mordåtalade 27-åringen stod en spritflaska i centrum.

Annons

– Brandhunden markerade vid platsen där whiskyflaskan låg. Men enligt de tester som jag har utfört har whiskyn inte fungerat som en accelerator till eldsvådan trots att den innehåller etanol, sade Per Ringqvist, brandutredare, Gästrike Räddningstjänst.

Trasig flaska

Han redogjorde i går för brandförloppet i sovrummet på Vegagatan där en 24-årig kvinna dog av koloxidförgiftning natten till 27 mars i år. I hennes lägenhet påträffades efter branden en trasig flaska med whisky som den 27-åriga mannen tagit med. En brandhund som vallades på platsen efteråt markerade under sängen där whiskyflaskan hittades, men Per Ringqvist har inte funnit några belägg för att spriten skyndat på branden.

Flamberingseffekt

– Har inte den 40 procentiga whiskyn samma effekt som varm cognac vid flambering? undrade Peter Lindkvist, 27-åringens advokat.

Men inte heller detta kunde brandutredaren med säkerhet svara på. I går förhördes även polisens brandtekniker och en rättsläkare om 24-åringens skador samt dödsorsak. I dag är slutpläderingen och då avgör tingsrätten om 27-åringen ska vara fortsatt häktad tills dom avkunnas.