Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wij Trädgårdar i akut kris – dina pengar är räddningen

Ockelbo kommun har två alternativa räddningspaket för Wij trädgårdar. Nu står politikerna inför ett knivigt vägval, men vad de än väljer kommer det att kosta skattebetalarna mångmiljonbelopp.

Ockelbo kommun kan låta Wij trädgårdar gå i konkurs. Men då tvingas kommunen ta över trädgårdarnas stora skuldberg på över sju miljoner kronor. Lån som kommunen själva gett eller har gått i borgen för.

– Vi tror ju stenhårt på Wij, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S) och utesluter därmed en konkurs.

Inriktningen har tidigare varit att kommunfullmäktige måndag 2 mars skulle besluta om att stödköpa alla fastigheter av Wij Säteri. Bolaget skulle sedan få hyra de lokaler de behöver till en subventionerad hyra.

Men det är ett beslut som nu skjutits på framtiden.

– I december var jag övertygad att det var bästa lösningen, men i dag är jag inte lika säker. Det är egentligen inte det mest taktiska att dra på oss fler fastigheter med stora driftskostnader, säger Jonsson.

Alternativet till den affären är ett kraftigt höjt kommunbidrag till upp emot tre miljoner kronor om året.

– Vi ser att Wij trädgårdar saknar mellan 1 och 2 miljoner årligen. I dag ger kommunen ett bidrag på 900 000 kronor. Vi behöver alltså höja vårt bidrag så att Wij kan göra ett plus minus noll resultat, säger Magnus Jonsson.