Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wikipedia börjar moderera ändringar

Nätuppslagsverket Wikipedias betydelse fortsätter att växa, och behovet av korrekthet likaså. Nu meddelas att Wikipedias engelskspråkiga version ska införa ett redaktörsfilter som gäller ändringar av artiklar om nu levande personer, skriver New York Times.

Annons

Vem som helst får fortfarande uppdatera inlägg, men ändringarna kommer att bli synliga först efter att de godkänts av en Wikipediaredaktör.

– Det fanns troligen en tid då användarna var mer förlåtande till felaktigheter eller flummiga uppgifter, oavsett om de berodde på missförstånd eller att någon medvetet spridit falska uppgifter.

– Toleransen för den sortens agerande har sjunkit, säger Michael Snow som är ordförande i The Wikipedia Foundation till tidningen.

Att man åtminstone till en början nöjer sig med att införa förändringen på artiklar rörande levande personer beror på att dessa anses särskilt känsliga för sabotage.

Vilka som ska ha rätt att moderera ändringar är inte helt klart, men de kommer att bli många. Den tyskspråkiga versionen av Wikipedia har redan testat systemet i ett år, och där har cirka 7 500 flitiga ”wikipedianer” redaktörsstatus.

Den tyska versionen innehåller knappt 1 miljon artiklar, och den engelska över 3 miljoner.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons