Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yifu Xu kan tänka sig tre terminer om året

Svenska högskolestudenter är bland de äldsta i Europa. För att få ut studenterna i jobb fortare höjs nu röster från allianspolitiker och Socialdemokrater om att två terminer ska bli tre.

Yifu Xu pluggar logistik och är utbytesstudent från Guizhouprovinsen i sydvästra Kina. Han är först skeptisk till tre terminer på högskolan, han gillar långa sommarlov, men tycker att åtta veckor vore nog. När Yifu Xu förstår att treterminerssystem innebär att studierna avklaras fortare blir han genast mer positiv.

– Det är fantastiskt! För mig som är utbytesstudent är det väldigt dyrt att bo i Sverige. Om utbildningen blir klar fortare har jag mer tid till att söka jobb.

Bengt Eriksson är vikarierande rektor på Högskolan i Gävle, enligt honom är det praktiskt möjligt att införa ett treterminerssystem i Sverige, men det skulle inte vara problemfritt.

Osäker på mottagande

– Jag är inte så säker på hur det kommer att mottas av alla våra lärare och många renoveringar görs på somrarna.

Politiker och studenter har diskuterat tre terminer länge. När Socialdemokraterna hade makten utreddes frågan utan att resultera i politiska förslag. Högskoleminister Tobias Krantz (FP) vill främst hitta ett sätt att fortare få ut studenter i arbetslivet.

– Det kan ju handla om treterminssystem, det kan handla om det vi i Folkpartiet har slagits för, examensbonus, och det kan handla om peng per poäng genom studiemedelssystemet. Vi har inte alls bundit oss för något särskilt förslag, säger Krantz till TT.

Socialdemokraterna är också positiva.

– Vi tycker att det är viktigt med treterminerssystem, och är öppna för en förändring, säger Marie Granlund, partiets utbildningspolitiska talesperson till TT.

40 arbetsår kvar

Enligt Bengt Eriksson är det inte tiden på högskolan som är den viktigaste om man vill få ut studenter på arbetsmarknaden.

– Treterminerssystem får inte folk att börja studera direkt efter gymnasiet. Men spelar det någon roll, börjar man jobba vid 26 års ålder har man ungefär 40 år i arbetslivet kvar, säger Bengt Eriksson.