Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylva har sitt kontor på ryggen

/
  • MOBILT KONTOR. Ylva Larsson – områdesansvarig för Hyresgästföreningen i Andersberg – har kontoret i en ryggsäck och cyklar till och från möten framför att ha ett eget kontor.
  • Ylva Larsson.

Ylva Larsson är biologen som lämnade sin akademiska karriär för Hyresgästföreningen och Andersberg. Och för sin egen skull, eftersom jobbet som områdesansvarig är så stimulerande och roligt. Och alltid dagsaktuellt då det är de boendes behov och önskemål som styr vad Ylva gör.

Annons

Det var under ett miljöprojekt som Ylva, som jobbat med miljöfrågor hos både länsstyrelsen, landstinget och Gävle kommun, kom till Andersberg och Hyresgästföreningen. Och här har hon ”blivit” kvar.


Trots att Hyresgästföreningen har flera lokaler i Andersberg har Ylva kontoret i en ryggsäck och tar cykeln till möten framför att ta emot besökare på ett kontor.
Men, när vi möts för att tala om stadsdelens framtid, som sista avsnittet i Arbetarbladets serie om Andersberg handlar om, träffas vi i en av föreningens kvarterslokaler.

Ylva minns bakåt, tänker framåt, reflekterar och prövar sina tankar högt. Och kommer fram till att den bästa av framtider är den som består av spontana möten framför riktade aktiviteter av olika slag.
– Jag har en vision där Andersberg, liksom i dag, fortfarande har massor av traditioner och verksamheter – med den skillnad att de boende själva söker upp dem. Av eget intresse. Inte för att verksamheterna riktas till nyanlända, pensionärer, barn, ungdomar och så vidare.

Lokalföreningar
Hyresgästföreningen driver redan genom sina fem lokalföreningar i Andersberg aktiviteter som är öppna för alla. Cykelverkstaden och renovering och försäljning av möbler på Vinddraget är ett par exempel.
– Men vi behöver fler sådana verksamheter, fortsätter Ylva.

Ylva har även en dröm.
– Att flera huvudmän och föreningar kunde gå samman och hyra gamla postens lokaler i centrum.

En aktör per dag och kväll och vecka skulle kunna anordna öppna aktiviteter som inte kräver medlemskap eller annan typ av tillhörighet.
Ylva menar att Andersbergsborna då skulle kunna gå dit av eget intresse.
– Oavsett bakgrund, nationalitet, ålder eller kön, och inte för att någon annan tycker att man skulle passa in där. Som det exempelvis är med aktiviteter för våra nysvenskar.

För framtiden
Ylva har ytterligare en önskan för framtiden. Med minskad förstörelse och klotter skulle pengar frigöras och istället kunna användas till ökad trivsel och trygghet.
– Slapp Gavlegårdarna betala så mycket för sanering och reparationer skulle de kunna satsa samma pengar på att förbättra utemiljön.

Ylva berättar att Gavlegårdarna nyligen röjt sly och träd i området, och även sett över belysningen utomhus. Medan belysningen längs gång- och cykelvägar, som är kommunens ansvar, fortfarande är eftersatt
– Även grönområdena mellan höghusen skulle behöva röjas så att de blev öppnare och mer inbjudande.

Ylva har jobbat i och för Andersberg i fyra år och har även fått vänner här. Bland andra integrationssamordnaren Ana Avagyan från Armeninen.
Och även två ”söner”!
– De kom till Sverige från Sri Lanka som ensamkommande. Vi har inte adopterat dem på riktigt, men vi träffas ofta, och de frågade tidigt våra barn om de fick kalla mig mamma.

Mer läsning

Annons