Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yohannes klarar sig bra utan 50-öring

Den kopparfärgade 50-öringens dagar är räknade.
Riksbanken har föreslagit riksdagen att avskaffa myntet 30 september 2010.
– Det är lika bra att den försvinner. Kunderna blir irriterade av 50-öringar, säger Yohannes Kidane, butiks
ägare till Time på Drottninggatan i Gävle.

Vi är nog många som har de små kopparfärgade mynten skramlande i någon ficka, i plånboken eller samlade i en burk hemma någonstans, utan att de kommer till någon större användning.

Nu kan 50-öringarna vara på väg bort. Anledningen är att statistik från Riksbanken tyder på att vi alltmer sällan betalar med myntet när vi handlar.

En undersökning bland allmänheten visar att två av tre anser att myntet inte behövs.

Även handeln välkomnar förslaget och Margareta Ternell, pressansvarig på Svensk handel säger till TT att handlarna inte har någon större användning av 50-öringen.

Yohannes Kidane märker att kunderna helst inte vill ha att göra med myntet, vilket han på ett sätt har tjänat några kronor på.

– Om de får tillbaka en 50-öring lämnar de ofta tillbaka den och säger att jag kan ta den. De är väl för små. Många kanske är lite trendmedvetna och tycker att mynten borde vara större och finare.

Riksbanken rekommenderar att man ska handla för mynten innan de eventuellt försvinner 2010. Annars kommer det att gå att lösa in dem på banken under åtminstone ett halvår efter.

Avskaffandet av 50-öringen bedöms inte innebära att penningvärdet minskar så att priserna stiger.

Yohannes Kidane tror inte att arbetet i butiken kommer att påverkas så mycket om 50-öringen försvinner.

– Det blir kanske lite extrajobb att göra ändringar och ta bort alla ören och avrunda till kronor. Men annars tror jag att det förenklar.