Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Yohannes kräver leg av unga tobakskunder

Ungdomar kan lätt köpa cigaretter i en rad kiosker och närbutiker i Gävle. Varken polis eller socialtjänst har avsatt resurser för att bedriva spaning eller låta unga vuxna göra testköp.


– Vi är inte särskilt framgångsrika i vår tillsyn i dag, säger kommunens drogsamordnare Johnny Gustafsson.

På BiG, Brottsförebyggarna i Gävle, har man ganska god kännedom om var stans unga köper cigaretter.

– Mycket handlar det om mindre kiosker på stan där den som står bakom kassan i hög grad är beroende av intäkten, säger Nanny Hörnqvist på BIG, som har mycket kontakter med lärare och elever på Gävles skolor.

Hon för vidare det hon vet till polisen, och Johnny Gustafsson brukar informera socialtjänstens tillsynsenhet.

Yohannes Kidane som driver Times-butiken på Drottninggatan i Gävle tycker inte att man kan skylla på att lagen är krånglig.

– Det är lätt att hantera bara man vill göra rätt. Det är bara att be om leg. Ofta säger ungdomarna att de glömde sitt leg hemma, då säger jag bara vänligt ”välkommen tillbaka när du har leg”. Jag skulle ju inte vilja att mina barn började röka, säger han.

Han tror att det finns en hel del butiksägare som missköter sig och inte tar lagen på allvar.

– Vissa ungdomar försöker till och med muta. De tror att det räcker med lite extra pengar, säger Yohannes Kidane.

Torsten Ahlén är gruppledare på socialtjänstens tillstånds- och tillsynsenhet.

– Är det så att vi får ett utpekande av ett visst ställe med misstankar om försäljning till minderåriga, då åker vi dit direkt och pratar med dem. Vi ber dem skärpa till sig och tar med lite klistermärken med åldersgränsen, säger han.

Mycket mer gör inte socialtjänsten i frågan. Det beror främst på tidsbrist, enligt Torsten Ahlén.

– Alltså, vi kan ju inte bedriva ren spaning och sitta på lur. Man skulle kunna organisera provköp, skicka ut 18-åringar som ser ut som späda 15–16-åringar och se i vilken utsträckning man kräver legitimation. Det är en metod, om man från samhällets sida vill lyfta frågan och skjuta till resurser. Men så som det ser ut nu måste vi prioritera krogarna och alkohollagen, säger han.