Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ytan är allt?

– Det är beslut som inte fattas centralt, utan beslut som fattas ute i partidistrikten och det har helt enkelt inte varit tillräckligt många kvinnonamn som har förslagits, de har inte talat om att de finns och att de vill ha jobbet.

Så filosoferar Marita Ulvskog kring det faktum att bara 7 av partiets 26 ombudsmän i landet är kvinnor. En argumentation som ju såklart funkar fint. Om man är patriark.
Att bara 7 av de 26 socialdemokratiska ombudsmännen är kvinnor rimmar mycket illa med socialdemokraternas påstådda identitet som ett feministiskt parti. Och problemet är inte att partiet saknar duktiga kvinnor som skulle fungera väl som ombudsmän. Problemet är att partiet inte släpper fram dem.

De 26 socialdemokratiska ombudsmännen kallas ”tjugosexmanna”. En grupp med mycket stort inflytande inom partiet eftersom de i rollen som ombudsmän bland annat är en viktig del av förankringsarbetet ute i partidistrikten när det skall väljas in individer i partiets toppskikt. För att bli partiordförande krävs ett stöd från tjugosexmanna. Deras inflytande och makt inom partiet är omfattande. Vilket förmodligen också är del av förklaringen till varför det inte är en jämställd grupp. Makt tenderar som bekant att vara könsbestämd till man.


Att partiet håller sig med 19 manliga och endast 7 kvinnliga ombudsmän är del av den bestående gubbigheten inom partiet. En gubbighet partiet förklär i offentligheten, men unnar sig i det fördolda.

Förvisso skall det gärna vara lite jämställdhet i samhället. Förvisso anser socialdemokraterna att varannan damernas är en självklarhet när det gäller de förtroendevalda.


Men när det handlar om partiets tjänstemän är socialdemokraterna fortfarande patriark. Vilket gör socialdemokraternas feministiska epitet till mycket yta och lite innehåll.
Det skall se fint ut utåt. Men inom partiets fyra väggar är det ännu helt ok att hålla sig med mansgrismanér. Uppenbarligen.