Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zahra satsar på hemspråk

Zahra hem är en av uppstickarna som vill utföra hemtjänst i Gävle. De inriktar sig främst på kunder med invandrarbakgrund.

– Att få personal som pratar ditt eget språk och är bekant med din bakgrund kan betyda väldigt mycket, säger initiativtagaren Zahra Asgari.

En del äldre med utländsk bakgrund får svårare för svenskan i slutet av livet. Att då få prata sitt modersmål med hemtjänsten kan vara en stor trygghet.

– Kan man inte kommunicera bra kan det bli missförstånd och leda till problem. Talar man samma språk kan man möta dem bättre och ge en mer värdig vård, säger Zahra Asgari.

Själv kom hon till Sverige från Iran 1996 och har under många år arbetat som vårdbiträde och undersköterska. Idén om en egen hemtjänst växte fram, inte minst under en period då familjen kämpade för att få en fungerande hemtjänst för Zahras svärmor.

För en tid sedan kom Zahra Asgari i kontakt med företagaren Karin Magnusson, som i Ockelbo driver hvb-hemmet Humlan, friförskolan Lilla jag och Ockelbo pensionat. De kom överens om att starta Zahra hem som en del av hennes företag Humlan hvb.

– Jag är jättestolt över att vi har fått godkännandet från kommunen. Det ska bli spännande att se vad som händer nu, säger Zahra Asgari.

Själv kan hon hjälpa kunder på persiska, dari och svenska. Tanken är att anställa fler undersköterskor med olika språk och bakgrund. De utlovar i sitt informationsblad insatser även på finska, arabiska, kurdiska och turkiska.

S-politikern Lena Lundgren, ordförande i Gävles omvårdnadsnämnd, är mycket positiv till företagets inriktning.

– De riktar sig till grupper som inte alltid vänder sig till kommunen när de behöver hjälp, utan de vänder sig ofta till sina släktingar. Jag kanske uttrycker mig oförsiktigt, men det kan bli så att välutbildade unga kvinnor hålls hemma för att de äldre i familjen ska få en god omsorg. Kan det här företaget nå ut och bygga upp ett förtroende är det mycket värt, säger Lena Lundgren.