Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zetterberg och Hoffsten ger julsmak

Det är omöjligt för The Refreshments att misslyckas på hemmaplan. Redan innan bandet river av Slade’s julklassiker ”Merry Xmas Everybody” känns det jul i och med inramningen.

Annons

Den lilla anmärkningen att bandets egna jullåtar, där basist-Arnell sjunger, är ständig treackordspubboogierock med orden Santa eller Christmas inslängda, bryts av när pianist-Blohm tar över sången. Blohm är det livsviktiga komplementet som gör bandet så bra. I kväll är hans version av ”Pretty Paper” lika vacker som Willie Nelson’s. Saxofon-Finells fingertoppskänsla att hitta perfekta gäster är också betygshöjande. När Sven Zetterberg går in på scenen, hänger på sig gitarren, tutar munspel och sjunger och spelar som om han är född i Chicago’s South Side bryter kvällens första jubel ut. ”ÄNTLIGEN!” vrålar någon i publiken. Hans tunga blues ”Such Behaviour Won’t Do” får hela Refreshments att låta svarta.

När Zetterberg lämnar scenen hamnar bandet i en liten svacka. Det blir en drös icke- julig pubrock och ”Miss Belinda” förstås, men med en scendekor som är juligare än Stortorget i Gävle spelar det ingen roll.

Det är en verklig fröjd när Louise Hoffsten gör entré. Hennes ”Blue Christmas” och svenska ”Låt mig få tända ett ljus” följs av en instrumental munspelsduell mellan henne och Zetterberg där de gör en bluesig ”Stilla natt”. Och med covers som ”Son of a Carpenter” och ”Santa Claus Is Coming To Town” samt extranumret ”Run, Run Rudolph” slår The Refreshments ner guldspiken i kistan och lämnar en smak av Luciabak, julgröt och mandel i munnen.

Precis som det ska vara.